Els ajuts a la reindustrialització del Govern impulsen 44 projectes que generaran 1.838 llocs de treball

Hamelin Brands de Flaçà és una de les beneficiàries i augmentarà un 25% la producció

Un total de 44 projectes han rebut 27 milions d’euros dels ajuts a la reindustrialització del Departament d’Empresa i Treball, “la major inversió en ajuts directes que ha fet la Direcció General d’Indústria fins ara”, ha anunciat aquest matí el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió. Ho ha fet des de la planta de Flaçà (Gironès) de l’empresa gironina Hamelin Brands (Oxford), una de les beneficiàries dels ajuts que relocalitzarà part de la producció que fins ara feia a França.

Aquestes xifres de la línia d’ajuts suposen un increment del pressupost del 45,1% (18’6 milions d’euros) respecte la convocatòria del 2021.  I l’execució d’aquests projectes “suposarà una inversió global de 519 milions d’euros a Catalunya i es traduirà en 1.838 llocs de treball, la majoria de nova creació”, ha ressaltat Torrent. El conseller ha visitat la planta de Hamelin Brands (Oxford) acompanyat de la Directora General d’Indústria, Natàlia Mas Guix, i del director general d’Oxford, Josep Buixeda i Saborido.

En el marc de la visita, el conseller Torrent ha assenyalat que aquesta empresa està desenvolupant un projecte de relocalització industrial “que generarà 30 nous llocs de treball aquí a Flaçà i que ha rebut un ajut de 590.000 euros”. Així mateix, ha ressaltat que Hamelin Brands (Oxford) “és un exemple del que estem promovent des del Govern, la reindustrialització de Catalunya, la recuperació de pes industrial en el nostre sistema productiu”. “I no amb qualsevol indústria”, ha remarcat Torrent: “ho estem fent amb una indústria més compromesa amb la sostenibilitat i amb la lluita contra el canvi climàtic, que cerca innovar, que aposta per l’economia circular, pel talent humà, i que aporta llocs de treball de qualitat”.

El conseller també ha anunciat la posada en marxa d’una línia d’ajuts per a projectes de transformació digital, mitjançant l'adquisició de maquinària i equipament avançat i indústria 4.0, dotada amb 6,5 milions d’euros. De la seva banda, la directora general d’Indústria, Natàlia Mas Guix, ha destacat "la diversitat dels projectes que han rebut l'ajut en aquesta convocatòria,  reflex de com és la indústria catalana". En aquest sentit, ha explicat que "hi ha 17 sectors representats on destaca la indústria química i matèries plàstiques i els 44 projectes estan repartits en 16 comarques on destaquen els dos vallesos".

El director general de Hamelin Brands (Oxford) a l’Estat espanyol, Josep Buixeda, ha subratllat que “el 100% de les inversions es duran a terme per empreses catalanes, ja bé siguin de serveis o industrials del territori”. Buixeda ha remarcat que “aquesta aposta del grup pel nostre territori és fruit dels bons resultats obtinguts els darrers anys, la qualitat i especialització en la fabricació de quaderns d’espiral, i el suport de les institucions del nostre país per atraure i incrementar l’activitat industrial al territori”.

La línia d’ajuts a la reindustrialització, que té un import màxim per projecte de 2,3 milions d’euros,  s’adreça a donar suport a actuacions de reindustrialització, outplacement, relocalització, noves inversions i adquisició d’empreses en dificultat. Els criteris de valoració són, entre d’altres, el volum d’inversions, el nombre de llocs de treball, l’impacte en proveïdors locals, l’atur de la comarca, l’impacte territorial, l’optimització dels residus o l’ús d’energies renovables.

En la convocatòria d’enguany, dels 44 projectes aprovats, el 61,4% (27) són noves inversions a Catalunya, o d’ampliacions de la capacitat productiva actual; el 13,6% (6) adquisicions d’unitats productives industrials en situació de dificultat; el 13,6% (6) relocalitzacions a Catalunya de productes o parts del procés productiu, i l’11,4% (5) reindustrialitzacions, en el sentit de ser l’alternativa a un procés de tancament d’una activitat que ha presentat un expedient de regulació d’ocupació i de cessament d’activitat.

La distribució per sectors l’encapçala la indústria química amb un total de 8 projectes, el que suposa un 18% del total, seguida per la fabricació de productes de cautxú i matèries plàstiques amb 7 (16%). La fabricació de vehicles de motor i la indústria de productes alimentaris registren 4 projectes respectivament i la indústria del paper i tèxtils 3 cada sector.

Distribució per sectors

Pel que fa a la distribució territorial el Vallès Occidental i l’Oriental concentren 12 dels 44 projectes, un 27% del total. Segueixen a aquestes dues comarques, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat amb 5 projectes cada una, un 11% del total respectivament.  

Distribució per comarques

Oxford, una de les companyies beneficiàries

L’empresa gironina del sector paperer Hamelin Brands (Oxford), ubicada a Flaçà, és una de les companyies beneficiàries de la línia d’ajuts. L’empresa augmentarà un 25% la producció de material escolar i d’oficina a la planta de Flaçà amb la relocalització de part del procés de fabricació que fins ara es feia a França. Amb aquest projecte, que suposarà una inversió de 4 milions d’euros i la creació de 30 nous llocs de treball, Oxford ampliarà la superfície de la planta de producció 1.500m2 entre la zona de fabricació i la logística.

L’empresa, establerta a Flaçà des de l’any 1993, comptarà amb 140 treballadors quan finalitzi el projecte de relocalització. L’any passat va facturar 40 milions d’euros, el seu rècord històric, i va fabricar més de 25 milions de llibretes amb espiral a la planta gironina.

Ajuts per a la millora de la competitivitat de les pimes industrials

D’altra banda, aquesta mateixa setmana, el Departament d’Empresa i Treball ha aprovat una línia d’ajuts per a projectes de transformació digital, mitjançant l'adquisició de maquinària i equipament avançat i indústria 4.0. La línia preveu una dotació màxima de 6,5 milions d’euros per a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses del sector industrial i de serveis a la producció, i permetrà subvencionar fins a un 20% de la inversió amb un màxim de 50.000 euros d’ajut per projecte.

Aquesta línia prioritzarà aquells projectes amb major efecte arrossegador d’activitat industrial a Catalunya, generació o manteniment de l’ocupació, impacte sobre els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), o els ubicats en comarques amb majors nivells d’atur, entre altres.

Les persones interessades presentaran les sol·licituds per mitjans telemàtics a través del Canal Empresa (http://canalempresa.gencat.cat/ca/inici/).

La indústria a Catalunya

Actualment, la indústria a Catalunya representa prop d’un 20% del PIB i un 18% de l’ocupació, i més del 50% del PIB si considerem les diferents activitats associades a ella. És un sector que ha d’afrontar, de forma accelerada, el repte de la transició verda i caminar cap a formes de producció més respectuoses amb el medi ambient, motiu pel qual s’han incorporat a aquesta línia d’ajuts criteris de valoració vinculats a l’economia circular i la sostenibilitat ambiental.