El Pla de l'Estany rep 500.000 euros per fomentar la recollida selectiva

Els diners provenen del fons europeu Next Generation

L’Agència Catalana de Residus ha atorgat una subvenció al Consell Comarcal del Pla de l’Estany per un valor aproximat de 500.000 euros. Es tracta d’una aportació econòmica vinculada als fons europeus Next Generation per a invertir en el servei de recollida selectiva. En aquest context, gràcies al mig milió d’euros s’ha pogut subvencionar l’adquisició del material necessari per al sistema porta a porta, així com millores tecnològiques relacionades amb el nou model de gestió de residus de la comarca.

A mitjans d’aquest mes de juny entrava en vigor a 5 municipis del Pla de l’Estany el porta a porta com a model de recollida de residus, tot i que les campanyes informatives i el repartiment de l’utillatge havien començat mesos enrere. La compra dels cubells del porta a porta, dels armaris per a la recollida als nuclis disseminats o la d’un camió bicompartimentat han estat possibles gràcies als 488.938 euros de la subvenció que l’Agència de Residus de Catalunya ha atorgat al Consell Comarcal.

La subvenció, emmarcada en els Fons Next Generation, també ha permès, entre d’altres, adquirir càmeres de videovigilància per les àrees d’aportació, així com la implementació de recursos tecnològics com una aplicació per a dispositius mòbils o els sistemes d’identificació d’usuaris, pesatges, control d’accés i tancament electrònic de contenidors, per fer més efectiu el nou model de recollida.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Jordi Burch, destaca que “totes les inversions són per millorar el percentatge de recollida selectiva, disminuir la fracció de resta, per complir amb les normatives catalanes i europees i allargar la vida útil de l’abocador de Puigpalter”. Unes inversions previstes en el pla estratègic de residus comarcal i amb les que “podrem disminuir les emissions de CO2 i els gasos d’efecte hivernacle amb una recollida de doble fracció que també fa el servei més eficient” ha afegit Burch.

Els prop de 500.000 euros que ha percebut el Consell Comarcal és la quantitat econòmica màxima a què es podia optar, un fet que ha estat possible gràcies al compromís de l’ens d’ aplicar un pagament per participació (taxa justa) abans del 2025.