Es consolida la Xarxa SAI a les comarques gironines amb una inversió d'1,9 MEUR

Es farà fraccionat en pagaments anuals fins el 2025

La secretària d’Igualtats, Mireia Mata ha anunciat en l’acte de commemoració del 28J, Dia Internacional per l’Alliberament LGBTI+ a Girona la consolidació de la Xarxa SAI a les comarques gironines amb una inversió d'1.991.999 euros per a la contractació de personal dels Serveis d’Atenció Integral de tot Catalunya durant el període 2022-2025. “Una aposta decidida pel creixement i consolidació de la xarxa SAI que rebrà un important increment de finançament per a la contractació de personal especialitzat amb dedicacions a jornada completa” ha ampliat la directora dels Serveis Territorials a Girona, Marta Casacuberta Solà.

En concret, durant aquest període de temps la inversió en la Xarxa SAI a les comarques gironines augmentarà dels 280.161 euros d’aquest any, a 570.612 euros de les següents partides fins al 2025. En total, 1.991.999 euros d’inversió vers els 350.209 euros de l’anterior pressupost (2018-2021). Amb el nou Acord Marc s'aposta per la contractació de qualitat a jornada completa per tots els SAI, finançant el 70% de la contractació de personal als centres municipals i el 100% pel que fa als dels consells comarcals, “això suposaria un mínim de 14 tècnics i tècniques amb dedicació plena a la Xarxa SAI de les comarques gironines”.

En aquest sentit, Cascuberta ha apuntat que l’increment del pressupost, que es multiplica per sis respecte a l’anterior acord, permetrà homogeneïtzar funcions i orientar les polítiques i els serveis que s’ofereixen des de la xarxa SAI, “volem atendre més i millor, fent més sensibilització, prevenció i atenció directa i treballant transversalment amb tots els actors que tenen com a objectiu defensar i garantir els drets del col·lectiu LGTBI”.

En concret a les comarques gironines hi ha 13 dels 111 punts que integren la Xarxa SAI. D’atenció tant local com comarcal, es troben distribuïts als municipis de Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, La Bisbal de l’Empordà, Girona, Santa Coloma de Farners, Olot, Banyoles, Ripoll, Torelló, Figueres. La Xarxa SAI és clau en l’atenció de les persones LGBTI+, “un salt qualitatiu en la consolidació de les prioritats polítiques en l’àmbit de la igualtat i el feminisme” ha declarat Mata durant l’acte.

Durant l’acte de commemoració, que ha tingut lloc al Pati de les Magnòlies de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral Olivé, ha destacat que “com a Govern ens fem nostres les reivindicacions dels col·lectius LGTBI+ i una bona manera de representar aquest suport és celebrant, per primera vegada, un acte institucional amb motiu del Dia internacional per a l’alliberament LGTBI+”. Cañigueral ha emfatitzat el compromís de l’Executiu envers la defensa del dret de totes les persones a ser i a viure lliures de discriminacions i de violències, i ha ressaltat que aquesta és “una feina col·lectiva en què la tasca de la Xarxa SAI és cabdal per aconseguir un país més just, democràtic, lliure i igualitari per a tothom, des de la proximitat”.

La secretària d'Igualtats, per la seva banda, ha volgut encoratjar "el compromís de tota la societat gironina i catalana en la defensa dels drets LGBTI+, perquè un país només es pot sentir orgullós d’ell mateix quan té la certesa de protegir i acompanyar totes les persones que hi viuen". Durant l’acte, també s’ha llegit el manifest institucional a càrrec de Casacuberta i Manel Moreno, soci fundador i president d'Emporderats-Associació LGBTI del Baix Empordà i s’ha comptat amb l’actuació de la cantant gironina Paula Grande.

Coincidint amb l'efemèride, el Consell Executiu va aprovar ahir l’“Informe sobre el reforç de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI)”, un document de balanç de la primera etapa de desplegament i les millores que aportarà el nou Acord Marc de coordinació i finançament per a la consolidació de les polítiques i els serveis competència del Departament d’Igualtat i Feminismes que es desenvolupen als territoris.

L’informe constata que la creació i implementació de la Xarxa SAI LGBTI+ s’ha traduït en un desplegament territorial de les polítiques i les normatives de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

El nou Acord Marc inclou una inversió total de tretze milions d’euros per al reforç i la consolidació de la Xarxa SAI durant el període 2022-2025 a tota Catalunya, una xifra significativament superior als 2.5 M d’euros de l’etapa 2018-2021.