Denuncien canteres improvisades al costat d'obres públiques

L'activitat extractiva a les comarques gironines cau un 30% durant el 2012 i arriba a nivell de "país subdesenvolupat"

El president del Gremi d'Àrids de Catalunya, Joaquim Roca, ha acusat l'Estat de fer "competència deslleial" al sector permetent que es facin canteres improvisades al costat d'obres públiques.

Segons Torra, les empreses s'allunyen de la traça de la infraestructura per anar a buscar més terres, en comptes d'extreure-les de les pedreres que ja funcionen al territori. Això, lligat al fet que l'Administració no els paga les factures pendents, se suma als greuges que ja suporta el sector des de l'inici de la crisi. A les comarques gironines, sense anar més lluny, l'activitat extractiva s'ha enfonsat un 30% durant el 2012 i ja arriba a nivells de "país subdesenvolupat", assegura el president.

El sector dels àrids, estretament lligat a la construcció i a l'obra pública, continua en caiguda lliure. L'any passat, a les comarques gironines, la davallada d'activitat de les canteres i pedreres es va situar en un 30%, però si a això s'hi afegeix l'acumulat d'ençà de l'inici de la crisi, aleshores aquest percentatge s'enfila fins al 75 o 80%.


"En definitiva, s'està treballant només una quarta part de tot el què es feia abans", explica el president del Gremi d'Àrids. Joaquim Roca assegura que els nivells d'activitat actuals són propis d'un "país subdesenvolupat" i treu xifres per exemplificar-ho.

Actualment, a la demarcació, la mitjana del consum d'àrids es troba en uns 3,5 quilos per persona i dia, quan allò "lògic" -diu Roca- seria que es trobés en uns 5,5 quilos. En plena època d'efervescència immobiliària, aquesta quantitat, però, es va enfilar fins als 8 quilos.

A les comarques gironines hi ha al voltant d'unes 150 pedreres i canteres, però d'actives només entre 30 ó 40. Joaquim Roca precisa que la majoria sobreviuen com poden, i les que es troben a tocar de França (a un radi d'uns 20 quilòmetres) aprofiten la demanda que hi ha a l'altra banda de la frontera, que més o menys s'ha mantingut estable.

Competència deslleial

A la davallada d'activitat, però, el sector també ha de sumar-hi més greuges. Un d'aquests, indica Roca, és "la competència deslleial" amb què es troben per part de les constructores que fan obra pública vinculada a l'Estat (sobretot, carreteres). Aquestes empreses, apart d'aprofitar la terra que es remou per fer-hi passar la infraestructura, també surten de la traça i obren altres canteres pels voltants (petites i improvisades).

Roca explica que aquesta pràctica -importada d'altres punts de l'Estat- és il·legal i que, apart de les conseqüències ambientals que té, també implica problemes per a la infraestructura que s'està construint o condicionant. "Aquestes terres no tenen la qualitat de les que s'extreuen d'una cantera, i això obligarà a fer-hi manteniments en breu", indica el president.

A més, Roca també lamenta que aquestes canteres improvisades es paguin "amb diner públic", en comptes d'anar a buscar terres i pedres a les canteres autoritzades del territori. "És una competència deslleial clara", assegura el president.

Lligat amb l'Administració, el president del Gremi d'Àrids de Catalunya també indica que un dels altres problemes que té el sector és la morositat. No només de privats, sinó també per obra pública, perquè no se'ls paguen les factures dins els terminis establerts.

"Això encara condiciona més la pervivència de les empreses extractives", indica Joaquim Roca. El sector preveu que encara hagin de passar dos anys abans no comencin a remuntar i puguin generar llocs de treball. El president del Gremi d'Àrids assegura que, a partir del 2015, necessàriament s'hauran de fer manteniments a l'obra pública, perquè no es poden deixar passar tants anys sense arreglar desperfectes al ferm de les carreteres o a la traça de les vies.

Aquest migdia, les empreses de les comarques gironines que formen part del gremi han celebrat la seva assemblea anual. L'acte s'ha fet a la Cambra de Comerç de Girona.