Desarticulen un grup criminal dedicat al tràfic d'armes amb ramificacions a Girona

S'han intervingut 339 armes de foc i detingut 14 persones arreu de l'Estat

La Guàrdia Civil, en el marc de l'anomenada operació SAYAL, ha procedit a la detenció de dotze persones que pertanyen a una organització dedicada al tràfic d'armes i munició a nivell nacional. A l'operació s'han fet 17 registres a les províncies de Madrid, Toledo, Sevilla, Navarra, Girona, Tarragona, Pontevedra, Lugo, Salamanca, Múrcia i Melilla on s'han intervingut 339 armes de foc, 37.426 cartutxos metàl·lics de diferents calibres; 13,2 kg de pólvora i silenciadors, entre d'altres.

Als detinguts se'ls imputen els suposats delictes de trànsit d'armes, dipòsit d'armes, dipòsit d'armes de guerra, dipòsit de municions, dipòsit d'explosius, tinença il·lícita d'armes prohibides, contra la salut pública  i contraban.

L'operació es va iniciar l'octubre de l'any passat, quan els agents, en una altra operació independent, van procedir a la detenció a Madrid d'un dels principals traficants de munició del país, que a través d?internet havia venut més de 36.000 cartutxos metàl·lics que enviava als compradors per mitjà de paquets postals.

Fruit d'aquesta investigació, es va posar de manifest que aquest individu venia dedicant-se a aquesta activitat il·legal des de feia uns quants anys i que els compradors d'aquestes municions eren persones que posseïen armes de foc de forma il·legal i que per tant no podien adquirir-les en establiments autoritzats, havent de recórrer al mercat negre per sortir-ne.

La posterior anàlisi de la documentació i equips informàtics intervinguts a aquest subministrador il·legal de munició, va permetre la identificació de molts dels seus compradors, els quals van resultar ser persones que posseïen armes de foc sense llicència i sense registrar, algun d'ells relacionats amb la delinqüència.

Un cop identificats els compradors de la munició i localitzats els llocs on se sospitava que podien estar ocultes les armes il·legals que posseïen, es va procedir a l'explotació en dues fases de l'operació. La primera al mes de febrer i la segona la setmana passada, procedint a la realització d'un total de 17 entrades i registres a 11 províncies espanyoles.

A un dels detinguts a Madrid se li van intervenir 109 armes de foc, la majoria curtes (pistoles i revòlvers) i entre les quals hi havia també un fusell d'assalt automàtic AK47 (arma de guerra) d'última generació i plenament funcional, onze pistoles detonadores transformades per efectuar foc real i quatre pistoles semiautomàtiques de fabricació completament artesanal; a més de més de 14.000 cartutxos metàl·lics de diferents calibres, 5,6 kg de pólvora per a la fabricació de munició i abundants peces i components essencials per a l'acoblament i la manipulació d'armes de foc.

A una altra de les persones detingudes a Toledo se li va intervenir un enorme arsenal d'armes format per 104 armes de foc (75 curtes, 20 llargues, quatre detonadores transformades per fer foc real i cinc armes prohibides d'un altre tipus) i 5.936 cartutxos metàl·lics de diferents calibres. Moltes de les armes comissades a aquest detingut havien estat introduïdes il·legalment al país després d'haver estat adquirides per ell mateix a l'estranger.

A Lugo, a més de nombroses armes i municions, igualment es van intervenir 2,7 kg de marihuana i 15 ullals i figures d'ivori, a un individu que finalment va ser detingut a Melilla.

Total del material intervingut:

  • 339 armes de foc, de les quals són:
  • 176 armes curtes (pistoles i revòlvers)
  • 75 armes llargues (rifles, fusells i escopetes)
  • 17 armes de guerra (fusells d'assalt i subfusells)
  • 19 armes detonadores transformades per fer foc real
  • 4 armes de foc completament artesanals
  • 39 armes de foc d'un altre tipus (flobert, prohibides, antigues, etc.)
  • 37.426 cartutxos metàl·lics de diferents calibres.
  • 13,2 kg de pólvora.
  • 7.230 fulminants i grans quantitats de beines, projectils i diverses màquines de recàrrega per a la fabricació il·legal de munició.
  • 10.600 euros en efectiu
  • Nombroses peces, components essencials (canons, forrellats, carcasses, corredisses, tambors de regirar) de armes de foc.
  • Més de 100 carregadors, molts d'alta capacitat.
  • 2 Granades de fusell i 5 lacrimògenes
  • 6 Silenciadors
  • 2,7 kg de cànnabis
  • 15 figures i ullals d'ivori.

Entre les armes intervingudes destaquen les 17 armes de guerra intervingudes (fusells d'assalt i subfusells), que atesa la seva capacitat per fer foc automàtic (metrallador), la seva possessió il·legal per particulars suposa un risc màxim per a la seguretat ciutadana, tant en cas de la seva utilització com del seu possible desviament a organitzacions criminals o terroristes. Alguns dels detinguts tenien les armes municionades i llistes per al seu ús, o en fundes per portar-les ocultes sota la roba a la via pública, evidenciant-se la intencionalitat de fer-ne un ús efectiu i il·legal.

Amb aquesta actuació, s'ha impedit que l'elevat nombre d'armes comissades, la majoria curtes (i per tant fàcilment ocultables), arribessin al mercat negre i haguessin arribat a mans de delinqüents.

Intervenció d'armes durant 5 anys

Les possibles vinculacions entre el tràfic d'armes i el crim organitzat fan que la lluita contra aquesta amenaça sigui una de les prioritats tant de l'estratègia de seguretat nacional com de la Unió Europea, per la qual cosa des de la Guàrdia Civil es realitza un constant esforç per detectar i neutralitzar els canals de subministrament il·legal d'armes de foc al país, tal com evidència que en els darrers 5 anys s'hagin desenvolupat més de 108 operacions contra xarxes de trànsit d'armes amb el resultat de 479 persones detingudes i el comís de 5.240 armes de foc (moltes de guerra), 655.073 cartutxos metàl·lics, 727,4 kg d'explosius, més de 780.000 euros en efectiu provinents d'aquestes activitats il·lícites; desmantellant 21 tallers il·legals de fabricació d'armes i municions.

Les possibles vinculacions entre el tràfic d'armes i el crim organitzat fan que aquesta amenaça sigui una de les 10 prioritats d'Unió Europea en la lluita contra el crim organitzat, per a la lluita des de l'any 2014 de la U.E. va implementar la Plataforma Multidisciplinar Europea contra Amenaces Criminals (EMPACT) d'armes de foc de la U.E., que precisament lidera Espanya i concretament la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil en la qualitat de Driver de l'esmentat EMPACT.

L'esmentat EMPACT impulsa diferents accions operatives per lluitar contra aquesta amenaça, entre les quals hi ha l'OA 2.3 (TITAN) precisament per evitar, com en el cas que ens ocupa, el desviament d'armes i municions al mercat negre, acció operativa aquesta que igualment lidera a nivell Europeu un Oficial d'aquesta Prefectura d'Informació (UCE3).

L'operació ha estat desenvolupada per la Prefectura d'Informació (UCE-3) conjuntament amb els grups d'informació de les comandàncies de Toledo, Sevilla, Navarra, Girona, Tarragona, Pontevedra, Lugo, Salamanca, Múrcia, Melilla i Madrid; amb el suport de les Unitats de Seguretat Ciutadana d'aquestes Comandàncies, i del Servei Cinològic (gossos detectors d'armes).