La Selva incrementa un 16% la recollida selectiva en els últims cinc anys

Hi ha vuit municipis adherits al porta a porta i enguany s'hi sumen tres més

El Consell Comarcal de la Selva ha incrementat fins a un 16% la recollida selectiva en els últims cinc anys. Així ho ha exposat l’ens comarcal aquest matí des de la sala de plens, on han assistit el president del Consell, Salvador Balliu, i el conseller d’ACA, Sanejament i Residus, Quim Vivas. “És un augment considerable, s’ha fet molt bona feina: en aquest àmbit, hem passat de ser de les últimes comarques de Catalunya a situar-nos a la meitat, i es preveu que aquesta situació encara es millori més en els propers anys”, ha subratllat Vivas.

Amb tot, també ha recordat que actualment hi ha vuit municipis adherits en el sistema de recollida porta a porta i es preveu que enguany se n’hi sumen tres més: Riudarenes, Sant Julià de Llor i Bonmatí i Santa Coloma de Farners. 

“També s’està iniciant en els municipis que ja fa temps que hi fem el sistema de porta a porta -Riudellots, Breda i Vilobí; properament: Caldes de Malavella, Sils, Hostalric i Tossa de Mar (2023)- la taxa justa, que és una manera de fer que la taxa que paguen els ciutadans vagi en consonància amb els residus que es generen: és a dir, que cadascú pagui pel que contamina”, ha afegit el conseller.

Alhora, també ha recordat que totes aquestes mesures arriben de manera implementada “amb el sistema d’inspecció i de control que s’ha instaurat en el Consell, que fa que es completi el cercle i es pugui donar un servei integral de la gestió de residus”. “També es preveuen campanyes comarcals i municipals per conscienciar i fer pedagogia, amb una inversió d’uns 50.000 euros l’any”, conclou. 

Les dades

Tenint en compte les fraccions recollides al carrer en contenidor o en porta a porta (paper, vidre i envàs, orgànica i rebuig), els resultats de recollida selectiva determinen que s’ha passat del 27,86% de l’any 2017 al 43,29% de 2021. La resta de resultats anuals van ser els següents: el 2018, 33,54%; el 2019, 42,17%, i el 2020, 38,77%. 

Actualment, l’ens comarcal compta amb la delegació de competències de 16 municipis de la comarca i presta el servei amb l’empresa de recollida comarcal Serveis Mediambientals de la Selva NORA SA.