Els expropiats de la C-31 cobraran abans de l'abril de 2014

Tots els grups han donat suport a una proposta de resolució presentada pel PSC a la Comissió de Territori i Sostenibilitat

El Parlament ha instat el Govern a pagar els 3,3 milions d'euros (MEUR) pendents per les obres de millora de la C-31 entre la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) i Torroella de Fluvià (Alt Empordà) abans de l'abril del 2014. Tots els grups han donat suport a una proposta de resolució, presentada pel PSC, a la Comissió de Territori i Sostenibilitat.

Durant la defensa del text, el diputat Juli Fernández, ha assegurat que, fins i tot, s'han donat casos en què "Hisenda ha reclamat als propietaris afectats els impostos corresponents a aquestes expropiacions, que encara no han cobrat". Les obres de la C-31 van obligar a expropiar més de 400 finques, de les quals més d'un centenar encara no s'han compensat. Les obres de millora de la C-31 van començar el 2009 i van abraçar un tram de disset quilòmetres a cavall de les comarques del Baix i l'Alt Empordà. En total, els treballs van tenir un cost de 63,2 MEUR i la nova carretera, que s'estén entre la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià, va entrar en servei per Setmana Santa del 2010.

Per dur a terme les obres, la Generalitat va expropiar més de 400 terrenys, bàsicament finques d'ús agrícola. Tots els veïns expropiats van rebre inicialment una paga i senyal, però en més d'un centenar de casos aquests són els únics diners que han vist els afectats.

Tot i que ara ja faci gairebé tres anys que l'obra s'hagi enllestit, la Generalitat encara deu 3.305.211,99 euros de les expropiacions. Això suposa que encara queden per pagar aproximadament un 40% dels imports pendents.

Fins ara, entre els exercicis 2010 i 2012, la Generalitat ha abonat als afectats per la C-31 un total de 5.138.088,5 euros. En concret, l'any 2010 el Govern va realitzar 233 pagaments per un import total de 2,4 MEUR; el 2011, va abonar 1,06 MEUR fraccionats en 63 pagaments, i l'any passat, es van fer nou pagaments per un import de més de 139.000 euros.

Talls i marxes lentes de tractors

La situació que viuen els propietaris afectats ja ha provocat que s'hagin fet diversos talls de carretera i marxes lentes de tractors en aquest tram de la C-31. Sense anar més lluny, per Setmana Santa de l'any passat, mig centenar de pagesos van plantar tomàquets en caixes al mig de la calçada, i el mes de juliol van fer una marxa lenta per reivindicar els imports pendents.

Avui, la situació que viuen els afectats ha arribat de nou al Parlament. Ha estat a la Comissió de Territori i Sostenibilitat, on el PSC ha entrat una proposta de resolució per reclamar que s'abonin els imports pendents. El diputat Juli Fernández ha estat l'encarregat de defensar-la. Durant el seu discurs, Fernández ha dit que, fins i tot, s'han donat casos en què Hisenda ha reclamat a pagesos que encara no havien cobrat "els impostos corresponents a les expropiacions".

Inicialment, el text reclamava al Govern pagar els 3,3 MEUR pendents durant aquest 2013. Al final, però, el PSC ha acceptat introduir una modificació del text -a instància de CiU- per allargar aquest termini, com a màxim, fins al final del primer trimestre del 2014.

Això ha permès que la proposta tirés endavant amb el suport de tots els partits. El text, doncs, insta el Govern a liquidar el deute amb els afectats per la C-31 abans de l'abril de l'any que ve. A més, també indica que la Generalitat haurà de pagar als pagesos un 5% més dels imports acordats per les finques (per interessos de demora) i que notificarà al Ministeri d'Hisenda en quins casos encara no s'han pagat les expropiacions, per evitar que reclami els impostos als pagesos.