250 persones es manifesten a Girona contra les retallades laborals i de serveis

Els sindicats asseguren que, d'ençà que va començar la crisi, el sou dels funcionaris s'ha reduït en un 27%

Uns 250 sanitaris, mestres i personal de la Generalitat s'han manifestat a Girona contra les retallades laborals i dels serveis públics. Agrupats sota la pancarta de diversos sindicats, els manifestants han volgut així escalfar motors per a la concentració que s'ha convocat aquesta tarda a Barcelona.

"Ens mobilitzem no només en defensa dels treballadors públics, sinó també de tota la ciutadania que en rep els serveis", ha assegurat un portaveu de CCOO, Miquel Pérez. Els sindicats diuen que, d'ençà de la crisi, el sou dels funcionaris s'ha reduït fins a un 27%, i que la situació s'agreuja en el cas dels interins. Els manifestants han entrat a l'edifici de la Generalitat i han tallat l'avinguda Jaume I. La concentració d'aquest dimecres ha aplegat, sota una mateixa pancarta, treballadors públics i representants sindicals. Hi eren presents CCOO, la UGT, IAS, el sindicat d'ensenyament Ustec-Stes i els de l'àmbit de la sanitat CATAC, SATSE i USAE.

A partir de dos quarts de deu, un centenar de persones s'han concentrat davant de la Delegació del Govern, han desplegat una pancarta on es llegia 'No a la retallada de pensions i salaris. Sí als serveis públics!' i, entre crits i xiulets, han corejat consignes contra les retallades.

Des d'aleshores, hi ha hagut més treballadors públics que s'han anat sumant a la protesta i, al final, la convocatòria ha aplegat prop de 250 persones. Ha estat llavors quan tots ells -encara que no estava previst- han decidit tallat el trànsit a Pompeu Fabra, han entrat a l'edifici de la Generalitat per fer sentir les seves reivindicacions i també s'han manifestat per la Gran Via Jaume I.

"Allò que volem és mostrar el rebuig cap a les retallades, que no només afecten els treballadors públics sinó tota la ciutadania", ha explicat Miquel Pérez. I hi ha afegit: "Tant l'ensenyament, com la sanitat, com el simple tràmit d'entrar un paper al registre és un dret que té la ciutadania, i els treballadors l'hem de poder exercir amb llibertat i independència".

Entre un 25 i un 27%

El manifest que s'ha consensuat, i que aquesta tarda també arribarà a Barcelona, critica que "la sortida a la crisi no es pot fonamentar en retallar drets i salaris". Segons explica el representant de CCOO, en els darrers anys els sous dels funcionaris s'han reduït entre un 25 i un 27%, i la situació encara s'agreuja més en el cas del personal interí. "Aquí s'hi ha de sumar una retallada addicional d'un 15%, amb la qual cosa molts d'ells amb prou feines arriben a ser mileuristes", ha exposat Pérez.

Els sindicats sostenen que, després dels ajustos soferts el 2012, ara "l'únic ajust possible i necessari és l'aprimament de determinats càrrecs de comandament i de confiança". A més, reclamen que la Generalitat capgiri l'estratègia per sortir de la crisi i que aposti per aplicar "una fiscalitat més justa i progressiva", que combati el frau fiscal i que renegociï "el deute que té amb bancs i empreses que van construir infraestructures".

La concentració d'aquest matí a Girona ha servit als sindicats per escalfar motors, poques hores abans d'anar cap a Barcelona per participar a la protesta que s'ha convocat a la plaça Sant Jaume.