La PAH de Figueres demana al consistori que no compri als bancs pisos de desnonats

Una trentena de persones s'han concentrat davant de l'Ajuntament

Una trentena de persones de la Plataforma d'Afectats per la Pobresa i les Hipoteques de Figueres s'han concentrat davant de l'Ajuntament del municipi aquest dimecres per demanar a l'equip de govern que no destini 300.000 euros per la compra de pisos que aniran a lloguer social. Consideren que no és "moral" que es comprin els habitatges de propietaris que no han pogut fer front a la hipoteca i que han acabat a mans del banc i demanen altres mesures.

Un dels moments de més tensió ha estat quan l'alcaldessa, Marta Felip, ha parlat amb ells per conèixer els motius de la concentració i els ha emplaçat a debatre-ho a la propera reunió de la comissió tècnica on es parla de l'atenció als desnonats.

A les onze del matí s'han concentrat davant de l'edifici del consistori amb els cartells d'STOP desnonaments. Al cap d'una estona, han fet el gest d'entrar a dins però no han pujat fins a dalt. Des d'aquí, han cridat proclames, com ara "sí es pot" o "gents sense casa, casa sense gent, com s'entén" i també han demanat que sortís l'alcaldessa, Marta Felip, a atendre-'ls.

Cap a dos quarts d'una, Felip s'ha dirigit a ells per conèixer els motius de la protesta i aquí s'ha viscut el moment de més tensió. Els membres de la plataforma han recriminat a l'alcaldessa que el consistori estigués preparant la compra de pisos a bancs que havien estat objecte d'una execució hipotecària. L'alcaldessa, però, els ha explicat que la intenció del consistori és poder destinar 300.000 euros del fons del Patrimoni municipal del sòl i l'habitatge per adquiriri pisos a promotos. Es faria a través d'un concurs públic per aconseguir els preus més ajustats. Un cop adquirits, l'Ajuntament els vol posar a disposició de les persones que hagin estat víctimes d'un desnonament a través del pagament d'un lloguer social. El calendari amb què es treballa és portar el plec de clàusules al ple del pròxim mes d'abril.

Des de la plataforma, també li han demanat que destinés aquests diners a altres mesures, però Felip els ha dit que, segons l'informe de l'interventor, només es poden utiltizar per la compra de patrimoni i els ha emplaçat a mantenir una reunió amb ell perquè els detalli tots els condicionants d'aquesta operació.

Des de l'Ajuntament, s'ha lamentat la protesta i han subratllat el compromís per intentar aportar solucions a les persones desnonades al municipi a pesar que l'habitatge no és competència municipal sinó que depèn del govern espanyol. Així, fa tres mesos es va acordar la creació d'una comissió tècnica política i social per tractar la situació d'aquestes persones, amb representants de la Plataforma d'Afectats per la Pobresa i les Hipoteques de Figueres juntament amb altres entitats socials. En aquests moments, s'està redactant el plec de clàusules per destinar 150.000 euros a ajuts directes a persones que ho necessitin.

La comissió es reneix un cop al més -demà n'hi ha prevista una- però des de la PAH consideren que no s'està "fent res", segons paraules de la seva portaveu, Loli Garcia, que ha acusat l'Ajuntament d'"utilitzar-los per autopromocionar-se". També ha negat que la mesura de comprar pisos als bancs compti amb el seu suport ja que ells consideren que el que caldria fer és "obligar als bancs a posar-los per lloguer social", ha dit Garcia.