Nou pas per desencallar la terminal intermodal de mercaderies del Far-Vilamalla

Urbanisme dóna llum verd a la redacció del pla director de la infraestructura, que ocuparà unes 145 hectàrees

La Generalitat ha desencallat nous tràmits perquè la nova terminal intermodal de mercaderies del Far-Vilamalla (Alt Empordà) sigui una realitat. La Comissió d'Urbanisme de Catalunya ha donat llum verd a la redacció del pla director que ha d'establir les reserves de terreny i les infraestructures que ha d'acollir el centre, una de les grans potes del corredor mediterrani a la demarcació.

Tindrà una superfície d'unes 145 hectàrees i se situarà a tocar del polígon Logis Empordà. La previsió del Govern, segons recull l'agenda del corredor mediterrani, és enllestir-la el 2015. La intenció, d'entrada, és fer una sola terminal que tingui entre tres i quatre vies i doni cabuda a trens de fins a 750 metres.

La terminal intermodal del Far-Vilamalla és una de les grans potes del corredor mediterrani a les comarques gironines. S'aixecarà en uns terrenys adjacents a les actuals instal·lacions de Renfe, a tocar del polígon Logis Empordà, amb l'objectiu de facilitar la instal·lació d'empreses en aquest espai de l'àrea urbana de Figueres.

Es tracta d'un punt adaptat, amb vies d'ample ibèric i internacional, que permeti facilitar la gestió de les mercaderies entre camió i ferrocarril. Arran de la crisi econòmica, la Generalitat en va replantejar el projecte inicial i va decidir desenvolupar-lo per fases.

La primera d'aquestes passava per aixecar una sola terminal que concentri les operacions logístiques que abans es preveien fer en dues, i reduir-ne substancialment els costos (passant d'uns 150 MEUR a 40 MEUR). Aquesta quantitat es repartiria entre la Generalitat (que s'encarregaria d'aixecar la terminal), l'Estat (a qui correspon l'estesa de vies) i la Unió Europea (que destina fons al projecte).

Des de la nova terminal intermodal (que també tindrà un espai per a magatzem) es farien tant les operacions de recepció i expedició de mercaderies. La infraestructura està pensada per acollir, sobretot, càrregues de contenidors (fet que permetrà carregar-les directament dels camions als trens).

Cimalsa, encarregada del projecte, va precisar que la terminal tindria entre tres i quatre vies i donaria cabuda a trens de fins a 750 metres de longitud. La intenció del Govern, segons recull l'agenda del corredor mediterrani que va elaborar el Departament de Territori, era enllestir aquesta primera fase el 2015.

Pla director urbanístic

Ara, la Generalitat ha desencallat un nou tràmit perquè la terminal intermodal del Far-Vilamalla pugui ser una realitat. La Comissió d'Urbanisme de Catalunya ha donat llum verd a la redacció del pla director urbanístic del nou centre.

El document haurà d'establir, entre d'altres, les reserves de terreny necessàries per aixecar el centre intermodal i les infraestructures necessàries per implantar-lo. El centre intermodal se situarà en terrenys a cavall dels municipis del Far d'Empordà, Vilamalla i Garrigàs i tindrà una superfície de 144,54 hectàrees.

"Es trobarà a uns 2,5 quilòmetres al sudest de Figueres i a uns 35 de la frontera francesa", precisa el Departament de Territori i Sostenibilitat en un comunicat. I hi afegeix: "Aquesta ubicació, juntament amb la proximitat a grans infraestructures viàries i ferroviàries, la situaran a la porta d'entrada natural a Catalunya i en un nus vital del trànsit de mercaderies de l'arc mediterrani".

La nova terminal intermodal del Far-Vilamalla, de la qual ara se'n començarà a redactar el pla director, també permetrà captar nous trànsits de mercaderies del port de Barcelona, oferir un nou espai logístic fora de l'entorn d'aquesta ciutat (més congestionat) i atraure el trànsit de mercaderies per carretera a través de l'eix transversal (és a dir, de les comarques interiors de Catalunya i d'altres punts com Saragossa i Madrid).

Segons subratlla la Generalitat, la logística representa actualment "el 7% del valor afegit de Catalunya, i en els darrers anys ha registrat creixements en un 50% superiors als del PIB".