Centenars d'aficionats del Girona celebren el retorn a Primera pels carrers de la ciutat

Han omplert la plaça Independència amb bengales i un castell de focs

L'eufòria s'ha desfermat aquest diumenge a la nit a Girona per celebrar un doblet històric: l'ascens el mateix dia del futbol i el bàsquet masculí a l'elit de la competició. El Girona FC torna a primera divisió tres anys després i el Bàsquet Girona ho fa a l'ACB.

Els de Marc Gasol no competien a l'olimp del bàsquet des de fa catorze anys. Tan bon punt l'àrbitre ha xiulat el final del partit de futbol a Tenerife, arreu de la ciutat hi ha hagut abraçades, plors i molta alegria. El centre de Girona s'ha tenyit de vermell i els càntics s'han simultaniejats amb coets i petards, els clàxons dels vehicles que circulaven pel carrers i banderes, moltes banderes. Una festa que continuarà demà amb la rua de celebració del doblet històric.

La primera alegria del diumenge l'ha donat el Bàsquet Girona quan s'ha imposat a l'Estudiantes 60-66 al pavelló de Fontajau i ha culminat així el somni de competir a l'elit. "Ens hem cagat al final, anàvem amb catorze punts d'avantatge i ens anaven retallant però mira, al final hem tingut la victòria i ara a liar-la", ha explicat un aficionat dels dos esports que ha decidit unir-se a la festa que s'ha viscut aquesta nit a la ciutat.

I poca estona després que els de Marc Gasol es garantissin la plaça per jugar la Lliga Endesa la temporada vinent, començava el partit del Girona FC. En el seu cas, però, lluny de la ciutat. El partit contra el Tenerife s'ha jugat allà, a l'estadi Heliodoro Rodríguez López. Els aficionats han passat de l'alegria pel primer gol a la por quan el Tenerife ha empatat a, de cop, veure com el seu equip en marcava dos més i es declarava vencedor.

Ja amb el tercer gol a la butxaca, l'ambient a la ciutat ha començat a ser de festa. Als bars on els aficionats seguien el partit, certa contenció, nervis i ganes que l'àrbitre xiulés el final del partit. Uns agònics minuts afegits i ja està: l'eufòria s'ha desfermat. Hi ha hagut abraçades, plors i molts càntics. Els aficionats no han trigat en sortir al carrer. Els que circulaven amb cotxe, fent sonar els clàxons i amb banderes onejant per la finestra. Els que anaven a peu, cantant els himnes del Girona i, sobretot, repetint "A primera, oé".

La celebració no s'ha mantingut en un punt estàtic d'entrada. Els aficionats han sortit al carrer i han fet un recorregut pels espais més emblemàtics de la ciutat com la Rambla, la plaça Independència, l'avinguda Jaume I o el carrer Nou per congregar-se, com a primera parada estàtica, a la plaça Catalunya. Aquí, s'han repetit amb força els càntics i també hi ha hagut moltes referències tant a Cristhian Stuani (pel futbol) com a Marc Gasol (pel bàsquet).

Després, la marxa de celebració ha avançat fins a la plaça del Vi, que s'ha emplenat de gom a gom i s'ha tenyit de vermell. "Després de tres anys i tres finals, hem pogut aconseguir l'objectiu i som de primera", han exclamat eufòrics Pol Paretas i Martí Leiva. Un altre aficionat, Alexandre Navarro, ha detallat que ha estat "patint fins al final", fins i tot amb el tercer gol: "Confiava molt en l'equip però no tant en l'arbitratge, però ens ha anat molt bé i ens ho mereixíem".

La festa continuarà dilluns. Segons informa l'Ajuntament de Girona a través de les xarxes socials, a les vuit de la tarda hi haurà la rebuda dels dos equips a la plaça del Vi. "Vine a felicitar els campions amb nosaltres. Som ciutat de primera! Som de l'ACB", remarca el consistori al comunicat institucional.