Registren Catorze casos de maltractament a gent gran a l’Alt Empordà en un any

9 de cada 14 abusadors tenia problemes de salut mental

La Comissió de Suport a casos complexos de Maltractaments a la Gent Gran, un dels tres grups de treball en què s’ha dividit la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans, ha atès catorze casos a l’Alt Empordà durant aquest primer any de constitució.

Dimecres, Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, la Taula es va reunir al matí a la sala d’actes de l’hospital de Figueres (Alt Empordà) en sessió plenària per fer balanç de la feina feta. La Taula està formada per una trentena d’agents del territori procedents de diferents àmbits: social, de salut, educatiu, policial, jurídic o associatiu, que s’han agrupat en tres comissions de treball.

La prevalença de motius són, per aquest ordre, abús psicològic, abús físic, abús econòmic o tots tres alhora. En 9 dels 14 casos l’abusador patia problemes de salut mental (trastorns de personalitat o TDA sovint associats a problemes de consum de tòxics), i en moltes de les situacions l’abús s’emmarcava en relacions complexes i intrafamiliars. En el balanç, la Comissió explica que en una tercera part dels casos les víctimes són matrimonis i, majoritàriament, el perfil de la víctima és el d’una dona.

En el balanç, les membres de la Comissió van posar l’accent en el fet que cal emmarcar el maltractament i disposar d’eines que ajudin a graduar-lo, ja que a Catalunya això no està definit i, a l’hora de gestionar els casos, és una dificultat afegida. També van posar sobre la taula la tendència a judicialitzar aquestes situacions i a infantilitzar les víctimes. De moment, aquest suport a la complexitat només s’ofereix en els professionals de l’Alt Empordà que ho sol·licitin, però ja s’està treballant per poder-lo fer extensiu a tota la ciutadania.