Demanen presó pels independentistes que van intentar sabotejar col·legis electorals

Els joves van fer pintades incitant a l'abstenció i van travar els panys amb pega i agulles el dia de les generals del 2011

Banyoles.- El fiscal vol presó per a dos joves independentistes del Pla de l'Estany que van intentar sabotejar diversos col·legis electorals durant la matinada del 20 de novembre del 2011, dia de les darreres generals. Els nois van anar a diferents col·legis de Porqueres i Banyoles -entre els quals hi havia la seu de l'Ajuntament- i van empastifar-ne les parets amb pintades incitant a l'abstenció. 'No votis, lluita' o 'Ningú et representa' són alguns lemes que van escriure a les façanes amb esprais.

A més, van travar els panys de les portes introduint-hi una mena de massilla barrejada amb agulles trencades. El fiscal els acusa de temptativa de delicte electoral i d'una falta continuada de deslluïment d'immobles. Els dos joves que s'asseuran a la banqueta dels acusats eren membres del Casal Independentista del Pla de l'Estany. Un d'ells, Pau C., ja va ser jutjat -i absolt- per l'Audiència Nacional el 2008, després que cremés fotografies del rei a cara descoberta a la plaça del Vi de Girona. L'altre, Kibilly C., ara té 24 anys i és jugador de rugbi.

Segons l'escrit del fiscal, el 20 de novembre del 2011, poques hores abans que obrissin els col·legis electorals, els dos joves van intentar "dificultar el vot a les eleccions generals". Per això, en plena matinada, es van dedicar a recórrer les seus dels col·legis de Porqueres (Pla de l'Estany) i Banyoles, van fer-hi pintades a les façanes i van travar-ne els panys.

Des de les cinc de la matinada i fins que la Policia Local els va enxampar, els dos independentistes van recórrer les seus de set col·legis. En concret, els que s'havien situat al CEIP Frigolet de Porqueres, al centre cívic de Mata, a l'Ajuntament de Banyoles, a l'Ateneu de la plaça Major, a la guarderia 'La Balca', al CEIP Baldiri Reixac i al centre cívic de Can Puig.

A cadascun dels edificis, van fer pintades a les façanes incitant a l'abstenció i van posar una barreja de massilla i agulles trencades als panys de les portes. El seu objectiu era que la massa s'assequés abans no arribés l'hora d'obrir els col·legis i que, aleshores, no hi hagués altre remei que esbotzar les portes.

'No votis, lluita'

A les parets exteriors dels diferents col·legis electorals, els dos joves van escriure amb esprai lemes com 'No votis', 'Ningú et representa' o 'No votis, lluita'. En alguns casos, a més, van acompanyar les frases amb dibuixos d'estelades o el símbol comunista (la falç i el martell).

La Policia Local va detenir Pau C. i Kibilly C. quan feia poca estona que havien arribat al col·legi situat al centre cívic de Can Puig. Els agents, que ja havien detectat les pintades i els panys travats en altres punts de la ciutat, anaven recorrent els col·legis electorals per veure si podien enxampar-ne els autors.

Al davant del centre cívic, la policia va veure-hi un cotxe amb el motor en marxa i els llums encesos. Al volant hi havia Kibilly C. esperant a l'altre jove, que havia anat a posar la massilla al pany i estava fent una pintada. Quan van veure els agents, els dos nois van intentar fugir però la policia els va barrar el pas.

Com que els agents van detectar els sabotatges quan feia poca estona que s'havien fet, van poder retirar la barreja de pega i agulles de gairebé tots els panys abans no s'assequés. Només en el cas del CEIP de Banyoles van haver de trencar-lo, perquè la barreja ja era sòlida. A més, en poca estona es van esborrar les pintades i, a l'hora de constituir els col·legis electorals, no hi va haver cap entrebanc.

El fiscal imputa als dos joves independentistes una temptativa de delicte electoral i una falta continuada de deslluïment d'immobles. Per al primer, demana una condemna de cinc mesos i mig de presó, i per a la falta una pena de localització permanent durant sis dies.

En matèria de responsabilitat civil, l'acusació reclama que els dos imputats indemnitzin els ajuntaments de Porqueres i Banyoles amb 1.460 euros, que és el que va costar esborrar les pintades i arreglar el pany malmès.