L'Orquestra de Cadaqués porta a Girona l'òpera 'La història del soldat'

L'espectacle combina titelles per a adults, text i música

L'Ensemble de l'Orquestra de Cadaqués, format per músics solistes de la formació, portarà per primer cop a Girona la seva particular relectura de l'òpera 'La història del soldat'. L'espectacle, que es podrà veure a la Sala de Cambra de l'Auditori, combina titelles per a adults, text i música. L'òpera, creada per Igor Stravinsky, gira al voltant de tres personatges: un soldat/violinista peculiar, una princesa malalta i un diable intrigant.

Amb ells es porta a escena la confrontació d'allò que és material i espiritual, del que costa diners i del què no té preu i, finalment, del bé i del mal. La relectura de l'òpera per part de l'Orquestra de Cadaqués es podrà veure aquest divendres a les nou del vespre. Els protagonistes de 'La Història del Soldat' són un soldat/violinista peculiar, una princesa malalta i un diable intrigant. En el text, traduït per Miquel Desclot i basat en contes populars russos, hi són presents la confrontació del que és material i espiritual, del que costa diners i del que no té preu, del bé i del mal.

Perquè fos "llegida, dansada i tocada", Igor Stravinsky (1881-1971) va compondre 'Història del soldat' l'estiu de 1918, en col·laboració amb el traductor i llibretista suís Charles Ramuz. El resultat és una òpera de cambra on s'expliquen les aventures d'un soldat que, de tornada a casa, ha d'enfrontar-se als paranys d'un dimoni que vol prendre-li l'ànima, representada simbòlicament per un violí.

Per a aquest espectacle, l'Ensemble de l'Orquestra de Cadaqués està format per Carlota Amargós, violí; Catalin Sandú, contrabaix; Liam Harmann, clarinet; Bernardo Verde, fagot; Lluís González, trompeta; Lluís Bellver, trombó i Raúl Camarasa, percussió. En els titelles i el text, l'Orquestra de Cadaqués compta amb la col·laboració de la companyia de marionetes 'Per Poc', sota la direcció artística de Santi Arnal.

Aquesta particular relectura de l'òpera d'Stravinsky es podrà veure aquest divendres per primer cop a Girona. Serà a les nou del vespre a la Sala de Cambra de l'Auditori.

Més de 20 anys d'història

L'Orquestra de Cadaqués va néixer l'any 1988 per iniciativa d'un grup de músics de diversos països d'Europa que volien crear una orquestra activa, de formació clàssica, que portés els seus projectes arreu del món. Actualment, el seu director titular i principal és Gianandrea Noseda, guanyador el 1994 del Concurs Internacional de Direcció que l'Orquestra de Cadaqués organitza biennalment.

Jaime Martín n'és el director titular, i Sir Neville Marriner, el principal director convidat. Des del 1990 Llorenç Caballero n'és el director artístic. Jesús Rueda i Ainhoa Arteta en són els artistes residents.

Al llarg dels seus 25 anys d'existència, aquesta formació ha anat adquirint un caràcter distintiu per iniciatives com el Concurs Internacional de Direcció d'Orquestra, el treball conjunt amb compositors contemporanis (Xavier Montsalvatge, Jesús Rueda i Joan Guinjoan, entre d'altres), la incorporació d'obres desconegudes en el seu repertori habitual, com també la col·laboració amb artistes d'altres àmbits musicals, com Paco de Lucía, Tete Montoliu o Michel Camilo. L'Orquestra ha ofert programes al costat d'Alícia de Larrocha, Jean-Pierre Rampal, Jean Françaix, Rafael Orozco, Rafael Puyana, Narciso Yepes, Teresa Berganza, Ainhoa Arteta, Lisa Batiashvili i Maria Joâo Pires.

En l'àmbit internacional, ha participat en el Festival de Música de Santo Domingo (2005) i ha realitzat gires pels Estats Units (2005), pel Japó (2006) i pel sud-est asiàtic: Gira Toyota Classics (2002 i 2007), i per Alemanya (2011).