El Cesk Freixas més solidari actuarà al Festival Strenes

Un 25% de la recaptació anirà a parar l'Associació Àkan, la Fundació Oncolliga, la PAH i l'Ateneu Naturalista

El cantautor Cesk Freixas ha organitzat, de la mà del festival Strenes, un concert únic on compartirà escenari amb representants d'entitats gironines que treballen per la cohesió social. Aquestes són l'Associació Àkan, la Fundació Oncolliga, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i l'Ateneu Naturalista de Girona. El concert solidari serà el 18 d'abril al Teatre Municipal i s'ha titulat 'La veu dels invisibles', amb la intenció de reivindicar la tasca que fan aquestes entitats. Música, textos i poesia compartiran protagonisme i, fins i tot, hi haurà actuacions conjunten de Freixas i el cor multicultural Àkan.

Entre un 20% i un 25% de la recaptació es destinarà a les entitats. La primera edició del festival Strenes viurà una de les nits més intenses el proper dijous 18 d'abril al Teatre Municipal amb l'espectacle 'La veu dels invisibles'. El cantautor Cesk Freixas i quatre entitats gironines compartiran escenari i uniran els missatges reivindicatius de les lletres de l'artista amb textos i poemes escollits per les pròpies associacions. "El festival no vol viure d'esquenes a la realitat social del moment i per això hem organitzat aquest festival solidari", ha remarcat el director del festival, Xavier Pascual, que remarca que volen donar veu a entitats que fan molta feina a l'ombra en un moment de crisi com l'actual.

El caràcter solidari del concert el marca no només la participació de les entitats sinó el fet que una quarta part de la taquilla es repartirà entre les quatre entitats escollides. Una d'elles, l'Associació Àkan, fins i tot cantarà amb Freixas dos o tres temes. "Aquest serà un dels moment més especials per mi i crec que trencarem moltes barreres i prejudicis", ha avançat l'artista. L'Associació Àkan impulsa, entre d'altres activitats, un cor multicultural que servei per acollir persones immigrades. "Tenim aquest cor perquè la gent sigui feliç, quan les coses es posen dures la bellesa és necessària", ha reflexionat la presidenta de l'associació, Lluïsa Geronès.

Una altra de les entitats que col·labora en el concert és la Fundació Oncolliga, que treballa des de fa 18 anys donant servei i recolzament a persones amb càncer i també a les seves famílies i, fins i tot, fa acompanyament psicològic en casos de mort. "Estem molt agraïts que hagin pensat en nosaltres", ha manifestat la presidenta, Lluïsa Ferrer.

La tercera entitat que participa del concert és l'Ateneu Naturalista de Girona, entitat dedicada a fer accions de conscienciació i conservació del medi ambient. "Nosaltres volem una justícia social i ambiental a escala planetària", ha declarat el portaveu, Aleix Pagès.

En l'acte també hi haurà un espai dedicat a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de les comarques gironines. La seva portaveu, Marta Afuera, reconeix que possiblement siguin "els més invisibles" però que això ho han aconseguit amb un esforç "que no és lògic". "Des del 2007 s'estan fent execucions hipotecàries i ens ha costat molt fer-nos un lloc als mitjans de comunicació per denunciar-ho", ha lamentat Afuera, que reivindica que amb coordinació i molt d'esforç es poden aconseguir èxit en favor de la justícia social.

Música i textos reivindicatius

El format del concert es farà per blocs i les lletres de les cançons de Freixas donaran peu a la lectura dels textos de les entitats. "Moltes de les meves cançons parlen de medi ambient, habitatge, sanitat o immigració i serà fàcil combinar-ho", ha explicat l'artista, que reconeix que la seva missió com a cantautor de protesta té sentit si existeix "un contrapoder" com el que exerceixen aquestes entitats. "Cantem perquè hi ha una resistència i com a creadors culturals no ens podem sentir aliens", ha manifestat.

Les entrades per al concert del dia 18 d'abril es vendran a través de les quatre entitats, la pàgina web del festival i les taquilles del Teatre Municipal. Els preus oscil·len entre els sis i els catorze euros.