Els contenidors intel·ligents de Girona guanyen el premi 'Escoba de Oro 2022'

Eduard Berloso va recollir el guardó a Madrid

L’Ajuntament de Girona ha guanyat el premi Escoba de Oro 2022 per la implementació i ampliació de la prova pilot de recollida de residus de la ciutat amb contenidors intel·ligents, agrupats i tancats amb sistema d’identificació.

El regidor de Neteja i Recollida de Residus del consistori, Eduard Berloso, va recollir ahir el guardó atorgat per la Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medi Ambiente (ATEGRUS). El reconeixement del concurs Escobas de Plata, Oro y Platino es va lliurar en el marc de la Fira Internacional de l’Urbanisme i Medi Ambient TECMA, que se celebrava del 14 al 16 de juny del 2022 a la Institución Ferial (IFEMA) de Madrid.

En aquesta 18a edició del concurs, l’Ajuntament de Girona ha estat premiat en la categoria D –per a municipis de més de 100.001 i menys de 250.000 habitants- del guardó Escobas de Oro. El premi també ha valorat el format de les illes de reciclatge creades a la ciutat i formades per dos contenidors, un per la fracció orgànica i l’altre per a la resta de fraccions, i un cubell per al tèxtil sanitari, ja que, d’aquesta manera, a més de reduir l’ocupació de la via pública, el nombre de contenidors i el nombre de vehicles, el sistema va permetre assolir un percentatge de recollida selectiva del 73 %.

“El sistema de recollida que vam començar a implementar a l’Eixample està sent un model replicat en altres llocs per la millora que representa per a la gestió dels residus i l’augment del reciclatge, i de fet ja es coneix dins el sector amb el nom de Sistema Girona.

Aquest reconeixement com a Escoba de Oro, un dels guardons més prestigiosos en neteja, confirma que com a ciutat anem pel bon camí i és un premi també a la feina que hem fet des de l’Ajuntament en tot aquest camp. El nostre compromís és el de continuar treballant per fer-lo cada vegada més adaptat a la ciutadania, millorar el sistema amb base a la pràctica que anem tenint i avançar així en una millor gestió dels residus que ens permeti assolir els nostres compromisos en reciclatge i lluita contra el canvi climàtic”, ha explicat el regidor de Neteja i Recollida de Residus de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso.

La Asociación Técnica para la Gestión de Residuos y Medi Ambiente (ATEGRUS) és l’organitzadora del concurs Escobas de Plata, Oro y Platino. Els guardons tenen per objectiu distingir aquelles actuacions i treballs que s’hagin realitzat per millorar o defensar la gestió dels residus i la neteja urbana de les ciutats i indústries; així com els projectes i el desenvolupament de tecnologies que permetin una gestió sostenible del medi ambient. Es premien els esforços i realitzacions amb l’objectiu d’estimular els avenços tecnològics i de conscienciació que serveixin per anar millorant la qualitat de vida i la sostenibilitat de les ciutats i indústries.