Martí Gironell s'endú el 55è Premi Prudenci Bertrana de Novel·la amb 'El Fabricant de Records'

El guardó està dotat amb 30.000 euros

La Fundació Prudenci Bertrana convoca els Premis Literaris de Girona, que publica Grup62 en les modalitats següents: Prudenci Bertrana de novel·la, Miquel de Palol de poesia, Carles Rahola dʼassaig i Ramon Muntaner de literatura juvenil. Els jurats de cadascuna d’aquestes quatre modalitats es van reunir ahir per acordar que el besaluenc Martí Gironell s'ha endut el 55è Premi Prudenci Bertrana de novel·la (dotat amb 30.000 euros) amb la novel·la El fabricant de records.

Aquesta història és un viatge al cor de la fotografia enfilats a la bicicleta de Valentí Fargnoli, un fotògraf ambulant que, a principis del segle XX, va retratar l’ànima del país per explicar una història èpica, heroica, poètica i delicada feta de records i secrets.

El 45è Premi Miquel de Palol de poesia (dotat amb 6.000 euros), en el qual han participat seixanta poemaris. El jurat ha proclamat guanyador el poemari titulat Les ocultacions d’Anna Gual. Aquest és un llibre que recorre els llocs ocults de la geografia personal de l’autora i intenta posar llum als misteris de l'existència.

El 43è Premi Carles Rahola d’assaig (dotat amb 6.000 euros), al qual s’han presentat dinou originals. El jurat ha proclamat com a guanyadora l’obra titulada Josep Fornals, el Solucionador, signada per Joan Esculies. L’obra guardonada amb el premi Carles Rahola relata la vida apassionada del polític i editor Josep Fornas, gran conspirador, peça clau de l’antifranquisme, home de confiança del president Tarradellas a l’interior i fundador de l’editorial Pòrtic.

El 37è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil (dotat amb 6.000 euros). S’hi han presentat vint-i-set obres. El jurat ha premiat la novel·la Veïns especials dels autors Arturo Padilla i Rubèn Montañá. L’obra narra la història del Biel, un noi de quinze anys que voldria tenir xicota però no sap com fer-ho perquè és “especial”. Quan comença a agradar-li la Sònia, la jove presentadora d’un programa de cuina, les coses es compliquen.

La Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana tindrà lloc el 20 de setembre a l’Auditori de Girona, i aquella mateixa jornada es donarà a conèixer el nou premi Aurora Bertrana de traducció i s’atorgaran també els premis Cerverí de lletra de cançó i Lletra per a projectes digitals de literatura catalana.