Platges Netes extreu 55 quilos de brossa del fons marí i la sorra a la platja Cau del Llop de Llançà

Deu submarinistes han participat en aquesta acció

L'Associació Platges Netes ha organitzat aquest dissabte una neteja del fons marí a Llançà (Alt Empordà). Deu submarinistes han estat tot el matí extraient brossa a la platja Cau del Llop, dins del Parc Natural del Cap de Creus.

També hi ha participat una desena de persones que netejaven la sorra. En total, s'han aconseguit retirar 55 quilos de residus, dels quals se n'han extret 27 del mar i els 28 restants s'han recollit a la platja. La neteja del fons marí es fa de forma simultània a trenta localitats de l'Estat espanyol durant aquest cap de setmana. És una iniciativa de la Xarxa de Vigilants Marins, una entitat ecologista dedicada a la neteja de mars i oceans.

Aquesta és la sisena vegada que l’Associació Platges Netes, constituïda el 2016 a Llançà, promou una recollida de deixalles a la platja. L'actuació d'aquest dissabte s'ha fet a la cala Cau del Llop, ubicada dins del Parc Natural del Cap de Creus, en col·laboració amb tres entitats ecologistes més: Salt al Mar, Thalassa Canet i Amar. 

Al final de la jornada, que ha començat a les 10.00 hores i s'ha allargat fins al migdia, s’han comptabilitzat un total de 55 quilos de residus retirats, tant del fons marí com de la sorra. D'aquests, 27 s'han extret del mar i els 28 restants s'han recollit de la platja.

La recollida de deixalles ha estat possible gràcies a la col·laboració d'una trentena de persones voluntàries, de les quals deu eren submarinistes. Una barca i cinc caiacs donaven suport a les recollides del fons marí, per traslladar les deixalles retirades fins a la costa. A més, una desena de persones han estat netejant la sorra.

Jesús Blanco, membre i cofundador de l'Associació Platges Netes, que aquest matí ha participat en la recollida, ha explicat que s’ha retirat "de tot". Un material que s'ha separat en diferents contenidors agrupats a la platja per poder-ho reciclar.

D'entre les deixalles han sortit mocadors, pilotes, taps de suro, tovalloletes o restes de roba, entre altres objectes. De tot, en destaca una nina trobada dins d'un camp de posidònia del fons del mar. "La planta ha format arrels al seu cap i és com si la nina tingués una perruca", ha afirmat Blanco d’aquesta troballa que ha titllat de "curiosa".

Falta conscienciació

Segons Blanco, les recollides de deixalles "s’estan posant de moda" i cada cop és més habitual que se n'organitzin. Tot i assegurar que "anem per bon camí", ressalta que "falta conscienciació" perquè la gent no embruti el medi ambient. "Les platges no es poden deixar així, s'han de netejar", ha destacat el membre de Platges Netes.

La neteja d'avui forma part del projecte 'Un m² contra les escombraries', que ha englobat a una trentena d’actuacions similars organitzades simultàniament arreu de l'Estat durant tot el cap de setmana impulsades per Vigilants Marins, una entitat ecologista dedicada a la neteja de mars i oceans. Tot i ser un fenomen a l'alça, "avui, de tot Catalunya, només s'ha fet aquí a Llançà", ha assegurat Blanco. El setembre hi haurà una acció similar.