Òmnium planteja des de Girona ''obrir un nou cicle històric'' a Catalunya

L'entitat cultural apunta que la defensa del català és un front estratègic en la lluita per la "llibertat del país"

El convent de Sant Domènec de Girona ha acollit la primera assemblea general d'Òmnium Cultural de la nova junta que lidera l'entitat cultural. El president, Xavier Antich, ha aprofitat per fer un balanç dels seus 100 dies de mandat i ha destacat la necessitat de crear un nou mapa que porti a Catalunya a "obrir un nou cicle històric". Antich creu que el mapa amb què l'independentisme ha funcionat des de finals del 2017 amb el referèndum "està esgotat" i per això cal crear-ne un de nou.

Aquest nou escenari ha de generar complicitats i retornar la il·lusió col·lectiva cap al procés independentista. Per això creu que cal "generositat" per part de tothom i prioritzar els objectius col·lectius per sobre dels interessos de part. El president d'Òmnium creu que si cada un "només treballa per imposar la seva raó als altres" es perdrà l'oportunitat de treballar per la independència.

Per aconseguir-ho, el president d'Òmnium demana que es faci amb una estratègia "compartida, inclusiva i transversal". Tot i així, Antich remarca que no és un procés que es faci d'avui per demà i que "no caurà del cel". Per això demana començar a treballar per cosir aquesta estratègia conjunta. De fet, Xavier Antich recorda que els cicles polítics a l'Europa contemporània no duren més d'una dècada i per això cal que Catalunya surti de la situació de bloqueig mental, emocional i polític.

En el discurs de tancament de l'assemblea Antich ha apuntat que a dia d'avui l'independentisme no té "una estratègia comuna" i això fa que cada formació treballi només pels seus interessos. Malgrat tot, el president d'Òmnium ha lamentat que mentrestant, l'estat espanyol segueix desplegant totes les eines per intentar silenciar l'independentisme català.

La defensa del català, un front "estratègic"

En paral·lel al nou escenari que vol teixir conjuntament Òmnium, l'entitat ha assegurat que cal seguir treballant per defensar el català. De fet, el president de l'entitat ha assegurat que el català és un front "estratègic" per aconseguir la "llibertat del país". Un front que passa per treballar per garantir que el català sigui la llengua vehicular a les aules o amb projectes per incrementar la presència d'aquesta llengua en àmbits molt diversos de la societat.

A més, l'entitat ha marcat una línia vermella en la vehicularitat del català i convertir aquesta llengua com a l'idioma d'acollida i garantir que els tribunals espanyols no interfereixen en aquesta decisió.

Sobre el Catalangate, El president d'Òmnium Cultural ha insistit que seguiran denunciant aquest cas. De fet, consideren que aquest cas és un més per "afeblir un estat espanyol hostil" que vulnera els drets dels catalans. Per últim, Xavier Antich ha demanat que no es caigui en la temptació de tractar de "traïdors, venuts o botiflers" a tots aquells qui no coincideixin al 100% amb les idees.