Una cuinera del Quebec i una altra russa guanyen la 1ª edició de la Beca Internacional Ferran Adrià

La iniciativa pretén reivindicar la cuina catalana arreu del món

El jurat de la primera edició de la Beca Internacional Ferran Adrià ha escollit aquest divendres les dues guanyadores que faran una estada de dos a tres mesos a la Casa dels Forestals de Sant Martí d'Empúries (Alt Empordà) per tal de desenvolupar els seus projectes. Les setze candidatures presentades provenen d'arreu del món: de l'Amèrica del Sud, com Perú, Brasil o Veneçuela, del Canadà o de Rússia, el país convidat en aquesta primera edició. Les guanyadores, per una banda són la jove canadenca de 26 anys Justin de Valicourt i per l'altra, la russa Elena Tsipchenko de 32 anys.

El portaveu del jurat, el cuiner Joan Roca del Celler de Can Roca, ha destacat la importància d'iniciatives com aquesta per ajudar a difondre la cultura i la gastronomia catalana arreu del territori.

Roca ha valorat les candidatures que s'han presentat per aconseguir la beca i ha destacat que totes mostren un 'alt' nivell de coneixement del territori, de la cultura i la gastronomia catalana, fet que fa 'goig de veure'. El cuiner del Celler de Can Roca ha destacat, per una banda, que el projecte de Valicourt té una 'especial sensibilitat' i un 'alt' coneixement de la cultura catalana, i a més, ha remarcat la 'coherència' i la 'concreció' de les receptes presentades amb un 'elevat sentit comú' en l'elaboració i en l'elecció dels productes.

D'altra banda, i referent al projecte de la moscovita Tsipchenko, Roca ha valorat la utilització 'constant' i 'amb criteri' de productes amb Denominació d'Origen i Indicació Geogràfica Protegida, a més, també de la formació interdisciplinària i l'experiència en diversos països d'Europa.

'Ambaixadors' dels productes catalans

La iniciativa sorgida del col·lectiu Joves Cuiners, compta amb el suport del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat i l'Ajuntament de l'Escala. Amb la Beca Internacional Ferran Adrià, els promotors pretenen reivindicar la cuina catalana al món, aconseguint així que cada vegada hi hagi més prescriptors internacionals dels productes i la gastronomia catalana.

La beca que s'ha estrenat aquest divendres amb la seva primera edició, premia anualment dos cuiners joves estrangers perquè a través d'una estada de dos a tres mesos a Catalunya –concretament a l'Escala (Alt Empordà) – puguin conèixer de més a prop els productes i la cuina catalana. D'aquesta estada, els cuiners n'han de treure noves propostes culinàries en base als productes d'aquí.

L'objectiu final de la Beca Internacional Ferran Adrià és la creació d'un grup de professionals, originaris de diferents punts del món, que esdevinguin 'ambaixadors' de la cuina i els productes catalans.

El cuiner del Celler de Can Roca, Joan Roca, ha destacat que aquesta beca tot just s'acaba d'engegar i que anirà agafant força a mesura que es vagin fent més edicions. Per això, Roca ha explicat que el jurat aquest divendres també ha aprofitat per aportar idees i suggeriments per tal que aquesta iniciativa agafi un bon impuls.