El TSJC alerta que els 22 jutges substituts de Girona a vegades ''no donen l'abast''

Reclama la creació d'un nou jutjat mixt a Figueres i un de primera instància a Girona

El TSJC alerta que els 22 jutges substituts de les comarques gironines sovint no són suficients per cobrir les vacants i han d'estirar de la borsa de Barcelona. El president Jesús M. Barrientos ha subratllat que la manca de jutges és un problema "endèmic" a la demarcació i reclama solucions per acabar amb la mobilitat de la plantilla.

El president en funcions de l'Audiència de Girona apunta que s'haurien de proposar "incentius" per seduir els jutges perquè continuïn exercint als jutjats gironins. La Sala de Govern del TSJC, que s'ha reunit aquest dimarts a Girona, situa com a necessitats urgents per "alleujar" la sobrecàrrega de feina crear un nou jutjat mixt a Figueres i un de primera instància a Girona.

A la demarcació de Girona hi ha 58 òrgans judicials, sovint, les places de jutges s'han de cobrir amb substituts. N'hi 22 de nominats però, segons adverteix el TSJC, moltes vegades no són suficients i han d'estirar de la borsa de Barcelona o d'altres punts de Catalunya. És un "problema endèmic" a la demarcació però que s'agreuja més en jurisdiccions i partits judicials concrets per culpa de la sobrecàrrega de feina i per l'alta mobilitat de la plantilla.

El president del TSJC, Jesús M. Barrientos, i el president en funcions de l'Audiència de Girona, José Isidro Rey, han reclamat solucions i apunten que caldria trobar "incentius" perquè els jutges que arribin a la demarcació s'hi quedin i no concursin per marxar de destí poc temps després d'exercir a les comarques gironines.

Entre les problemàtiques que eviten seduir aquests professionals hi ha l'alta litigiositat que fa que molts òrgans judicials estiguin per sobre de mòdul -és a dir, que tinguin més assumptes ingressats dels fixats com a volum òptim-, que és un territori amb un nivell de vida més car que altres punts de l'estat espanyol i el sou és el mateix perquè no hi ha complement de destí i que hi ha poca tradició opositora a Catalunya, i això que fa que la majoria de jutges siguin originaris de fora.

Això passa, segons han precisat, també amb la plantilla de funcionaris perquè actualment el 60% són interins i amb els lletrats de l'administració de justícia (LAJ). "És un problema que tenim des de sempre i hem fet diferents propostes per solucionar-ho però fins ara no hem obtingut resultats", ha afirmat Rey.

La conseqüència d'això és que al partit judicial de Santa Coloma de Farners cap dels quatre jutjats tingui jutge titular o que al de Figueres tampoc s'aconsegueixi estabilitzar la plantilla. Rey ha remarcat que la feina dels jutges substituts és "molt encomiable", n'hi ha alguns que fa molts anys que exerceixen i no han provocat embussos als jutjats on han anat a cobrir vacants. Tot i això, el TSJC argumenta que aquest canvi constant de jutges pot provocar endarreriments en tramitacions o assenyalaments.

"Veritables problemes" a Figueres

"El partit judicial de Figueres té veritables problemes per cobrir places, no només de jutges, també de lletrats de l'administració de justícia i funcionaris. És un partit judicial que té una problemàtica molt particular per ser territori de frontera i per tenir una població molt flotant, que en temporada turística es pot multiplicar per dos i per tres, és un partit judicial concret i on s'ha demostrat que la plantilla judicial actual és insuficient", ha explicat Barrientos. De fet, una de les reclamacions principals de la Sala de Govern (basant-se en la memòria de l'Audiència de Girona del 2021) és la creació d'un nou jutjat de primera instància i instrucció a Figueres. Seria el novè.

"Si es creés i veiés la llum, vindria a alleujar l'estat de tramitació dels procediments en aquest partit judicial", ha afegit el president del TSJC. La memòria recull que aquest nou jutjat permetria dividir jurisdiccions i reduir la sobrecàrrega de feina que hi ha sobretot en l'àmbit civil i exposa que, d'un any per l'altre, els jutjats d'aquest partit judicial han augmentat en més d'un 25% els assumptes civils registrats i més d'un 14% els penals: "En l'àmbit penal sempre estan per sobre de la mitjana catalana i estatal en tots els aspectes".

Tots els jutjats estan entre un 21,9% i un 96,9% per sobre del nombre de casos nous adequats fixats per garantir el bon funcionament dels òrgans judicials. Unes xifres que, segons Barrientos, justifiquen perfectament la creació del nou jutjat. El president del TSJC llança la pilota a la teulada del Departament de Justícia perquè doni llum verda a cobrir aquesta "necessitat imperiosa" dotant d'espai i de funcionaris.

Primera instància a Girona

El TSJC també situa com a prioritat crear un nou jutjat de primera instància a Girona: "La càrrega de treball ho justifica". Aquí, precisa Rey, tots els jutjats assumeixen el doble de feina que pertocaria. I, tot i que compten amb un jutge de reforç que fa suport als jutjats de l'1 al 5 (deixant de banda el 6 i el 7 que són de família), no és suficient per situar la càrrega de feina als límits fixats per mòdul.

Cadascun d'aquests jutjats haurien d'ingressar anyalment 1.200 assumptes però la memòria recull que el 2021 en van rebre entre 2.573 i 3.022, entre un 114,38 i un 151,79% per sobre del volum òptim.

Una altra de les necessitats urgents que fixa la memòria és cobrir la plaça de president de la secció primera de l'Audiència de Girona (que és de l'àmbit civil) deixada vacant per l'anterior president Fernando Lacaba quan se'n va anar al TSJC. Una plaça, però, que encara no ha sortit a concurs.

Aquest dimarts la Comissió Permanent de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fet la seva reunió setmanal al Palau de Justícia de Girona, on s'han reunit amb la junta de personal, representants dels col·legis professionals, lletrats de l'administració de justícia; magistrats i jutges.