Els Bombers mostren el seu dia a dia als escolars

El projecte educatiu 'Visitem el parc' busca ampliar els coneixements dels infants sobre les tasques i serveis que realitza el cos

Una cinquantena d'alumnes de primària de l'escola Vilagran de Salt han estat els primers gironins que han pogut conèixer, mitjançant el projecte educatiu 'Visitem el parc', el parc dels Bombers de Girona. Aquesta iniciativa té com objectiu que els infants aprenguin de primera mà les tasques, l'organització, els serveis, els mètodes de treball que té el cos d'emergències i com s'ha d'actuar en qualsevol cas d'incendi.

"Anteriorment els alumnes ja visitaven les instal·lacions però ara la diferència rau en què els mestres compten amb un suport web on hi ha vídeos, jocs interactius i tenim un còmic il·lustrati", explica el cap de la Unitat de Prevenció de la Regió d'Emergències de Girona, Miquel Valencia.

Ara fa dues setmanes, el passat 26 de febrer, es va presentar a Girona el projecte educatiu 'Visitem el parc'. En aquell moment ja es va donar a conèixer les característiques bàsiques d'aquesta iniciativa que compta amb una pagina web amb continguts elaborats amb l'assessorament del Departament d'Ensenyament. De moment, el portal ja ha rebut més de 18.000 visites en els pocs dies que du operativa.

Segons les dades dels Bombers de la Generalitat, cada any, els diversos parcs del cos d'emergències reben més de 40.0000 visites de grups escolars. Des de fa anys, els bombers expliquen als alumnes les tasques que realitzen en el seu dia a dia i donen consells senzills de prevenció d'incendis i d'actuació en cas de foc a la llar. Fins ara però, no hi havia un contacte directe entre els Bombers i els centres educatius i, per això, els infants no treballaven amb profunditat aquests aspectes.

Ara, amb el projecte 'Visitem el parc', els infants poden descobrir de primera mà la feina dels bombers, el seus mètodes de treball, l'organització del cos o fins i tot la vestimenta que porten els bombers quan han d'apagar un incendi. Aquest ha estat el cas d'una cinquantena d'alumnes de primer i segon de primària de l'escola Vilagran de Salt que, aquest divendres al matí, han visitat per primera vegada el parc dels Bombers de Girona dins d'aquest projecte educatiu.

"La diferència es basa en què ara els docents tenen una pàgina web on poden preparar la visita abans i després de conèixer el parc i despertar la curiositat dels infants amb jocs, vídeos didàctics o fins i tot un còmic", ha explicat Valencia. En el cas dels alumnes de Salt, els infants han pogut veure com es vestia un bomber, han conegut els diversos aparells i instruments que s'utilitzen per extingir el foc i han vist diverses imatges i vídeos de bombers treballant.

"Aquesta és la primera vegada que fem una visita així sota aquest format que creiem molt positiu i esperem que els infants es treguin del cap que els Bombers només actuem en cas de foc forestal. Normalment ells tenen aquesta idea i cal que vegin que fem altres serveis", ha assenyalat el el cap de la Unitat de Prevenció de la Regió d'Emergències de Girona.

Un objectiu que, segons les primeres impressions, s'ha aconseguit entre els alumnes d'aquesta escola gironina. "M'ha agradat molt, jo vull ser bomber de gran", ha assegurat un dels infants, en Marc. En aquest sentit, la Mònica ha assegurat que s'havien preparat la visita des de feia dies i que li ha servit per conèixer com són els vehicles utilitzen els bombers per desplaçar-se. "Hi havia diverses coses que no sabia com per exemple les ulleres integrades que porten els cascos dels bombers o la importància de les seves botes", ha assegurat. Tots els alumnes han retornat a l'escola amb un carnet de bomber i un còmic il·lustratiu sota el braç.