Enginyers Gi i Comexi entreguen els Premis Manel Xifra i Boada

L’emergència climàtica i la participació de la dona en l’enginyeria centren la 17ena edició

Aquest divendres 3 de juny ha tingut lloc l'acte d'entrega dels dissetens Premis Manel Xifra i Boada, que tenen per objectiu reconèixer les persones i grups de recerca que han contribuït a l’enginyeria i el coneixement tècnic.

Els Premis que promouen Enginyers Gi i Comexi s'han lliurat a l'auditori Josep Irla de Girona i han posat en el centre de les diferents intervencions l'emergència climàtica, el paper de la dona en l'enginyeria, i la importància d'aquesta àrea de coneixement en l'activitat econòmica i el futur del país. L'acte ha comptat amb Daniel Marco, director general d'Innovació i Economia Digital, i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona.

El Premi a la transferència de coneixement tècnic i tecnològic s'ha concedit per primera vegada a una dona, i ha estat Elvira Carles Brescolí, directora a la Fundació Empresa & Clima. És llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona; Màster en Enginyeria de l'Aigua per la Universitat Politècnica de Catalunya i Màster en Prevenció de Riscos Laborals per la mateixa universitat.

A banda de la direcció de la Fundació Empresa i Clima, dedicada al compromís empresarial en la lluita contra el canvi climàtic, la seva trajectòria s’ha mogut en diferents camps vinculats al sector mediambiental, ja sigui com a responsable de l'àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Cambra de Comerç de Barcelona, en empreses de tractament i recuperació de residus industrials i en el tractament d'aigües. A la finalització de l'acte d'entrega de premis, ha impartit la ponència Emergència Climàtica, on ha alertat dels riscos de no aturar l'escalfament global.

El Premi al Grup de Recerca Aplicada o Centre Tecnològic, ha correspost a AMADE -Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural-, un grup de recerca i transferència tecnològica del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció Industrial de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. AMADE es dedica a la mecànica de materials i estructures amb una especial atenció als materials compostos reforçats amb fibra.

S'ha especialitzat en la caracterització experimental i formulació de models per a la simulació de materials i estructures avançades. Les aplicacions s'estenen des de l'anàlisi de materials compostos per a estructures d'avions fins a la simulació del comportament de solucions estructurals per a edificis.

En quant al Premi a la Trajectòria Professional ha recaigut en Narcís Bartina i a títol pòstum per a Josep Ribas Port. Bartina va ser degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, i compta amb una extensa trajectòria al món de l’empresa. És enginyer tècnic en electrònica industrial. Després del seu pas com a responsable d’enginyeria a Comexi, va crear les empreses Protec, Distec i DSET i també va exercir com a docent en formacions vinculades al seu camp professional. Durant el seu mandat com a degà del Col·legi va ser també president del Consell de Col·legis d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya. Va estar vinculat a la Cambra de Comerç de Girona i al Consell de Cambres de comerç de Catalunya, i també al Patronat de l’Escola Politècnica de la UdG. Bartina va saber encaminar el propòsit de Manel Xifra i Boada de crear uns premis per al foment del coneixement i la tècnica que van esdevenir els premis que porten el seu nom.

Per la seva banda Josep Ribas, que va morir fa unes setmanes, va ser un enginyer tècnic en electricitat i màster en gestió i organització d’empreses, fundador també de l’empresa DSET, i amb una àmplia trajectòria prèvia a al grup empresarial Simon, on va exercir entre 1974 i 2008.

Pel que fa als reconeixements als premiats i a les premiades del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona al millor projecte de final de carrera, s’ha reconegut a Josep Fanals i Batllori, del grau en enginyeria elèctrica pel seu treball «Resolució del flux de càrregues amb mètode d’incrustació holomòrfica»; Llorenç Fanals i Batllori del grau en enginyeria electrònica industrial i automàtica pel seu treball «Avaluació d’un sistema de navegació inercial per a un robot submarí»; Josep Matamala i Pagès del grau en enginyeria mecànica pel seu treball «Sistema de cadena per neu articulable per un Yamaha Banshee»; Miriam Escribano Bella del grau en enginyeria química pel seu treball «Síntesi verda de nanopartícules de ferro zero mitjançant extractes vegetals: optimització i caracterització»; i Aniol Bosch Collell, del gray en enginyeria en tecnologies industrials i doble titulació grau en enginyeria en tecnologies industrials / grau en administració i direcció d’empreses pel seu treball de «Disseny i construcció d’una màquina SLS (Selective Laser Sintering)».