El DPTOP invertirà 36 MEUR en obres de millora i manteniment a la xarxa viària gironina aquest any i el vinent

Els treballs es portaran a terme en un total de 28 actuacions

  • L'alcaldessa de Verges, Marta Payeró acompanyada pel conseller Joaquim Nadal © AG
    L'alcaldessa de Verges, Marta Payeró acompanyada pel conseller Joaquim Nadal © AG
  • Nova rotonda a Verges © AG
    Nova rotonda a Verges © AG
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va visitar dijous la nova rotonda que ha entrat en servei al nucli urbà de Verges (Baix Empordà) i que permet millorar la seguretat i la canalització del trànsit en l'encreuament entre la C-31, la GI-634 i la C-252. Aquesta obra millora la mobilitat en aquest àmbit tant pel que fa als conductors, tot facilitant unes connexions més ordenades i segures entre aquestes vies, com pel que fa als vianants. La rotonda, que va entrar en funcionament la setmana passada, té un diàmetre de 30 metres i compta amb una calçada anular de dos carrils de circulació de 4 metres i voral interior de 0,5 metres i una vorera central remuntable d'1 metre.
 
A més de la construcció del nou giratori, les obres s'han complementat amb les tasques següents: la formació de voreres, el condicionament dels elements de drenatge i la renovació de la senyalització horitzontal i vertical. L'obra, que es va iniciar el febrer passat, quedarà completada amb l'enjardinament de la rotonda i alguns acabats que es duran a terme després de Setmana Santa. Els treballs compten amb un pressupost de 313.000 euros.
 
Millora de la vialitat a Llambilles

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques té en marxa obres de millora de la vialitat a la travessera de la C-65 a Llambilles (el Gironès) per tal d'afavorir la fluïdesa i seguretat del trànsit, molt intens en aquesta via. Els treballs, que van començar el febrer passat, compten amb una inversió d'1,7 MEUR. Aquesta actuació inclou com a principals millores la construcció d'una rotonda i el condicionament dels vials paral•lels a la travessera. Divendres passat, va entrar en funcionament la rotonda que s'ha construït i que permet canalitzar el flux de vehicles en l'encreuament amb el carrer Conques. El giratori té un diàmetre exterior de 50 metres i compta amb dos carrils per a la circulació. A més de reordenar el trànsit en aquest punt, la rotonda permet l'accés al camí de Sant Cristòfol.
 
En els pròxims mesos, les tasques se centraran en la urbanització dels carrers que transcorren en paral•lel a la carretera: carrer de les Conques, de la Indústria, el passeig del Carrilet i el carrer Forn. Aquests treballs d'urbanització comprenen la repavimentació, la construcció de voreres, la formació d'un carril-bici i les xarxes de serveis. Així mateix, es durà a terme l'enjardinament i urbanització de l'illeta central de la rotonda. Es preveu que tota l'obra finalitzi la tardor vinent.
 
Aquesta actuació permetrà pal•liar a curt termini les congestions de trànsit que es produeixen en aquesta via; en aquest sentit, cal recordar que el DPTOP té en fase d'anàlisi de les al•legacions a la informació pública de l'estudi informatiu de la variant de la C-65, que evitarà als vehicles de pas travessar el nucli urbà.
 
19 actuacions en marxa

Actualment, el DPTOP té en execució o iniciarà en els pròxims mesos 19 actuacions de millora i manteniment a la xarxa viària gironina, que sumen una inversió de 22,4 MEUR. Entre les obres en marxa, cal remarcar la millora del recorregut entre Anglès i Salt i els treballs a la C-35 entre Massanes i Maçanet de la Selva i la GI-540 al terme de Bescanó.
 
Millora del recorregut Anglès - Salt: El Departament de Política Territorial i Obres Públiques finalitzarà aquesta primavera les obres de millora de l'itinerari entre Anglès i Salt, format per les carreteres N-141 i GI-535. Els treballs inclouen, com a principals actuacions, la millora del ferm i dels elements de drenatge al llarg de tot el recorregut, que comprèn un tram d'11,5 quilòmetres de l'N-141 i la travessera de la GI-535 de Salt (passeig dels Països Catalans), d'1,3 quilòmetres. Aquesta obra comportarà una inversió de 3,8 MEUR.

• Millora de ferm a la GI-552. Sant Feliu de Buixalleu-Arbúcies: Han començat recentment les obres per a la millora de la GI-552 entre Sant Feliu de Buixalleu i Arbúcies, que inclouran com a principal actuació la renovació del ferm de la carretera per tal d'afavorir la seguretat i la fluïdesa en el trànsit. Aquesta obra, que abasta un tram de 5,7 quilòmetres, compta amb un pressupost d'1 MEUR i finalitzarà a principis d'estiu.

Millores a la C-35. Massanes - Maçanet de la Selva: La Generalitat té en execució les obres de reforçament del ferm de la C-35, entre Massanes i Maçanet de la Selva. Aquests treballs, que finalitzaran aquest estiu, suposaran una inversió de 2,5 MEUR. El tram on s'actua abasta una longitud d'11,2 quilòmetres; s'inicia al final de la variant d'Hostalric, a Massanes, i finalitza a l'enllaç amb l'AP-7, a Maçanet de la Selva.

Millora d'accessos a la C-63 entre Vidreres i Lloret de Mar: El DPTOP iniciarà a finals de la primavera les obres per a reordenar diversos accessos de la C-63 entre els termes municipals de Vidreres i Lloret de Mar. Els treballs, que tenen com a objectiu millorar la seguretat viària, la fluïdesa del trànsit i l'accés a diverses urbanitzacions, tindran un termini de 10 mesos. L'execució de les obres, amb un pressupost d'1,1 MEUR, s'organitzarà de manera que comporti les mínimes afectacions al trànsit durant l'estiu.
 
Reforçament del ferm a la GI-540. Bescanó: El Departament de Política Territorial i Obres Públiques té en execució obres de millora de la carretera GI-540 al llarg dels 10,6 quilòmetres de longitud del seu recorregut, al terme municipal de Bescanó. Els treballs compten amb un pressupost de 2,3 MEUR i finalitzaran a principis d'estiu. La principal actuació que es durà a terme és la renovació del ferm al llarg de la carretera, amb sanejaments i fresatges previs en aquells punts que presentin més desgast. Així mateix, es netejaran cunetes per a facilitar el drenatge i es condicionaran els accessos a la carretera.
 
Millora del ferm de la C-31, entre Palafrugell i Pals: El DPTOP ha iniciat recentment treballs de millora entre Palafrugell i Pals, amb un pressupost d'1,3 MEUR. Els treballs consisteixen principalment en la millora del ferm d'un tram de 7 quilòmetres entre els municipis de Palafrugell i Pals.
Així mateix, l'actuació inclou el reforçament de les rotondes existents en aquest tram de la C-31 i el condicionament dels accessos i els camins, per tal que el ferm estigui anivellat amb la rasant de la carretera. Les obres conclouran a principis d'estiu.
 
Reforçament de ferm de la C-31, a Pals: També a la C-31, el DPTOP té en marxa obres de millora del paviment del tram de corresponent a la variant de Pals, amb una longitud d'uns 1,3 quilòmetres. Aquesta actuació compta amb un pressupost de 732.000 euros i conclourà a principis d'estiu. A més de la millora del ferm, es duran a terme tasques d'estabilització de talussos, condicionament i neteja de cunetes i renovació de la senyalització, l'abalisament i les barreres de seguretat.
 
• Reforç del paviment a la GI-653 entre Begur i Regencós: A la GI-653, es duen a terme obres que abastaran un tram de 3 quilòmetres de longitud, entre els municipis de Begur i Regencós i permetran millorar les condicions de seguretat i confort del trànsit, tant pel que fa al ferm, com el drenatge, la senyalització horitzontal i vertical i els sistemes de contenció de vehicles. Els treballs comporten una inversió de 850.000 euros i finalitzaran a principis d'estiu.
 
Millora ferm Ultramort- la Tallada d'Empordà (C-252 i C-31): També al Baix Empordà, el DPTOP té en execució els treballs de reforçament del ferm de la C-252, en un tram de 2,1 quilòmetres entre Ultramort i Verges, i d'1 quilòmetre de la C-31 entre Verges i la Tallada d'Empordà. Les obres compten amb un pressupost de 500.000 euros i finalitzaran durant aquesta primavera.
 
Nova rotonda a Parlavà: El DPTOP té en fase d'inici els treballs per a la construcció d'una rotonda a Parlavà, en l'encreuament entre les carreteres C-252, GI-642 i GI-643. El gruix de l'obra començarà després de Setmana Santa i es preveu que conclogui per l'inici de l'estiu. La nova rotonda, que substitueix un encreuament en T, permetrà millorar la seguretat en les maniobres i les connexions entre les carreteres que hi conflueixen. Aquesta actuació compta amb un pressupost de 460.000 euros.
 
Millores al ferm de la GI-643. Gualta - Parlavà: El DPTOP ha iniciat primeres tasques d'actuació a la GI-643 entre Gualta i Parlavà, que permetrà millorar l'estat del paviment al llarg d'un tram de vuit quilòmetres. Les obres, que compten amb un pressupost de 737.000 euros, tindran un termini de 4 mesos. A més de la millora de les característiques del ferm, les obres inclouran el condicionament i neteja de cunetes per tal d'afavorir el drenatge de la carretera, el condicionament d'accessos a camins, així com la renovació de la senyalització, l'abalisament i les barreres de seguretat.
 
Millora del ferm a la GI-641. Torroella de Montgrí: Entre les actuacions que s'iniciaran pròximament a les Comarques Gironines, hi ha la millora del ferm de la carretera GI-641 entre Torroella de Montgrí i l'Estartit. Les obres compten amb un pressupost de prop d'1,1 MEUR i tenen un termini d'execució de dos mesos. Aquesta actuació comprendrà un tram de 5,5 quilòmetres i consistirà en un reforçament del ferm, així com en una sèrie de tasques complementàries als elements de drenatge, senyalització horitzontal i vertical i barreres de seguretat.
 
• Rehabilitació del pont sobre el Riu Ter a la C-38: Pròximament, el DPTOP iniciarà els treballs per a rehabilitar un pont de la C-38 sobre el riu Ter, a Sant Joan de les Abadesses. L'actuació comporta una inversió de 400.000 euros, i compta amb un termini d'execució de 4 mesos. Per tal millorar les condicions d'ús del pont, que té una longitud de 15,2 metres i una amplada de 9,5, i garantir el seu manteniment, es netejarà tota l'estructura i es rehabilitaran tots els elements malmesos amb el pas del temps. També s'estendrà una nova capa de paviment per evitar filtracions, amb formigó i graella d'acer.
 
Millora del drenatge a la C-66. Bordils: El DPTOP ha previst una actuació per tal de millorar el drenatge de la C-66 al seu pas per Bordils, mitjançant la implantació d'un nou calaix de formigó sota la carretera. Es preveu que les obres comencin pròximament i tinguin una durada de 4 mesos. Els treballs permetran substituir l'actual obra de drenatge situada a la travessera de Bordils per un calaix nou de formigó, de major capacitat hidràulica. Aquesta actuació, amb un pressupost de 366.000 euros, es complementarà amb les tasques de pavimentació i senyalització.
 
Renovació del ferm a Ripoll. C-151a. El DPTOP iniciarà durant la primavera els treballs per a millorar la C-151a, des de la cruïlla amb la carretera de Ribes de Freser (N-260), i la rotonda del polígon de Mas d'en Bosc, en un tram de 2,5 quilòmetres. Aquesta actuació comprendrà, a més de la renovació del ferm i elements de seguretat viària, tasques d'urbanització. Les obres compten amb una inversió prevista de 2,2 MEUR. La Generalitat traspassarà la titularitat d'aquest tram a l'Ajuntament de Ripoll.
 
• Millora de ferm a la C-26, Ripoll: També a Ripoll, començaran pròximament les obres per a rehabilitar i millorar el paviment, així com els sistemes de drenatge i seguretat, de la carretera C-26 en un tram de 2,2 quilòmetres. Les obres, que s'iniciaran després de Setmana Santa, comporten una inversió de 640.000 euros i tindran un termini d'execució de 4 mesos.
 
• Nova rotonda de la GI-520 a Viladrau: Per a millorar la seguretat a la intersecció de les carreteres GI-520 i GI-543 amb dos carrers urbans del municipi de Viladrau, i amb el final de la carretera, el DPTOP ha programat la construcció d'una rotonda. Els treballs, amb un pressupost de 413.000 euros, començaran pròximament i tindran una durada de 4 mesos. L'actuació inclou també la implantació de nous passos de vianants per afavorir la mobilitat a peu i amb seguretat, així com obres de drenatge, urbanització i senyalització.