Ja han mort 14 persones a les carreteres gironines fins aquest mes de maig

Són vuit víctimes mortals més que l'any passat mentre l'AP-7 es converteix en la via amb més sinistres

Aquests primers mesos de 2022 estan deixant un registre preocupant a les carreteres gironines pel que fa a accidents de trànsit. Des de l'1 de gener fins al 31 de maig s'han registrat un total de 14 sinistres mortals a les vies interurbanes, el que suposa vuit morts més que en el mateix període de l'any passat i el mateix registrat el 2019.

Per comarques l’Alt Empordà i de la Selva és on es concentra el major nombre de víctimes gironines, amb cinc morts respectivament. A la resta del territori 28 s’han produït a Barcelona; 23, a Tarragona i 6 a Lleida. Això deixa un total de 71 víctimes en 63 accidents mortals al llarg de Catalunya i que, durant el mateix període de l’any passat, van perdre la vida 45 persones en 43 accidents mortals.

De les 71 víctimes mortals, 55 eren homes, el que representa un 77% dels morts, i 16 dones. D’entre els 55 homes morts en accident de trànsit, 46 eren conductors i 7 eren vianants. Pel que fa a les dones, sis eren conductores, sis més viatjaven de passatgeres i dues eren vianants. Les dades de sinistralitat d’aquests cinc primers mesos també mostren un alt percentatge d’homes en el col·lectiu de ferits greus: dels 250 ferits greus en accident de trànsit des que va començar l’any, 183 són homes (73%) i 67 són dones (27%).

Sinistralitat elevada a l’AP-7

La via que ha concentrat més víctimes mortals durant aquests primers cinc mesos de l’any és l’AP-7, amb 13 morts (el 18% del total de 71) i manté una elevada sinistralitat respecte l’any passat (3 morts a l’AP-7 durant el mateix període) i respecte al 2019, abans de la pandèmia (4 morts a l’AP-7).

Cal destacar que en alguns sinistres en aquesta autopista s’han produït diverses víctimes en un mateix accident. La segona via que registra més víctimes mortals enguany és la C-63, amb 4 persones mortes.

Repunt de la mortalitat de vianants

Pel que fa als perfils més vulnerables, la sinistralitat del col·lectiu de vianants es manté en una crescuda preocupant, amb 9 víctimes mortals en el que portem d’any. Durant el mateix període de l’any passat, n’havien mort 6 (14 si analitzem el 2021 sencer) i al 2019 en van morir 6. En aquest sentit, des de Trànsit es demana màxima prudència, ser molt curosos si s’ha de caminar per carretera i autoprotegir-se i senyalitzar de seguida si cal baixar del vehicle per qualsevol emergència.

De la resta de vulnerables, 14 eren motoristes i 3, ciclistes. En el cas dels motoristes, tot i que en el mes de maig n’han mort 6, la sinistralitat d’aquest col·lectiu no ha pujat respecte els anys anteriors, atès que el 2021 en van morir també 14 durant el mateix període, i 20 el 2019. En el cas dels ciclistes, s’ha produït un lleuger augment respecte el 2021, amb un ciclista mort més. Al mateix període de 2019 van morir també 3 ciclistes.