Els Marrecs de Salt han perdut un 33% de membres després de dos anys de pandèmia

El cap de colla es mostra optimista per una "bona entrada de nens" els darrers mesos

Els castells tornaran a les places aquest 2022 després de dos anys de dificultats per la pandèmia. Sobre el paper, el nombre de colles es manté estable amb un centenar d'actives, però tot fa pensar que la pandèmia els passarà factura. Segons la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, n'hi ha una quinzena que tindran dificultats per fer actuacions però encara és aviat per parlar de dissolucions.

La colla dels Marrecs de Salt (Gironès) han iniciat la temporada amb una davallada important d'assistència però asseguren que l'encaren amb "bones perspectives", tal com explica el cap de colla, Baltasar Bosch. A dia d'avui els Marrecs aglutinen entre 120 i 130 persones en grans diades, mentre que abans de la pandèmia arribaven a ser prop de 180. El rècord és a Vic, quan el 13 de juliol del 2018 van arribar a ser 200 persones.

Segons Bosch això es deu a "l'aturada llarga" que ha suposat la pandèmia, fet que ha comportat que "la gent s'hagi acostumat a fer altres activitats". A més, aquesta aturada ha fet que "perdéssim dos anys de mainada" i això afecta a l'hora de construir castells.

Tot i així, el cap de colla és optimista perquè actualment "hi ha una bona entrada de nens" i per això preveuen créixer properament. A més, a mesura que recuperin les construccions més grans també confien en recuperar part de la gent que ha marxat des de l'inici de la covid-19 i que es tornin a engrescar per participar amb la colla.

Actualment els Marrecs estan fent castells de 7, quan el seu rècord era el 3 de 9 amb folre que van descarregar el 2018. El cap de colla, però, confia en tancar la temporada creixent un pis més i arribant a castells de 8.

De tota manera, Baltasar Bosch creu que aquesta davallada en el nivell de construccions és compartida en totes les colles. "El nivell ha baixat molt en general", afegeix. El cap dels Marrecs confia que "en un, dos o tres anys tornarem a fer grans castells".