Cassà inaugura la 5ena Fira del Tap i el Suro i destaca la rellevància del municipi com a productor

S'han programat una cinquantena d'activitats per aquest cap de setmana

La pela del suro a Can Vilallonga i el tradicional esmorzar dels peladors han donat el tret de sortida aquest matí a la cinquena edició de la Fira del Tap i el Suro de Cassà de la Selva (Gironès). L'acte inaugural oficial ha tingut lloc a les dotze del migdia amb la presència del president de la DO Empordà, Xavier Albertí; Pere Saló, director de Serveis Territorials de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori a Girona; Pau Presas, vicepresident de la Diputació de Girona; Joan Casabó, regidor de Promoció Econòmica i Cultura i l'alcalde, Robert Mundet.

Albertí, que també és veí del municipi, ha recordat que anys enrere el suro impregnava els carrers de Cassà, ara la producció surera, molt més professionalitzada i industrialitzada es concentra a les fàbriques de la rodalia de la vila. Seguidament ha recitat part d'una sarsuela que parlava dels tapers de Cassà i dels seus costums que denoten la tradició del municipi. La DO Empordà i el projecte que han materialitzat amb la Fundació Institut Català del Suro, Taps de Finca, busquen donar rellevància a la producció surera autòctona, al tap de qualitat i un producte de proximitat i sostenible, que afavoreix la gestió dels boscos surers de l'Empordà.

Tots ells han reivindicat el patrimoni surer al seu discurs inaugural així com la importància del sector al municipi i el seu pes específic a Catalunya, assegurant que la Fira del Tap i el Suro situa a Cassà de la Selva com a la capital surera del territori.

Presas al seu torn ha destacat la notorietat i la rellevància del certamen com una cita ineludible pel sector, una fira que ja s'ha consolidat en la seva cinquena edició. Casabó i Mundet, com a amfitrions i organitzadors de la fira, han celebrat la col·laboració del sector en aquest acte que ha recuperat la seva vitalitat després de dos anys de restriccions per la pandèmia.

Amb tot, en el transcurs d'aquest cap de setmana es portaran a terme més d'una cinquantena d'activitats relacionades amb el món del suro, la majoria d'elles al passeig Vilaret on hi ha tastos de vins i caves, concerts, xerrades, demostració de l'ofici dels antics tapers, tallers infantils i visites teatralitzades, entre d'altres.

Per a més detalls es pot consultar el web de la fira.