Un centenar d'infermeres assisteixen a les jornades d'oncologia a l'Hospital de Figueres

Inicialment estava programada pel març de 2020 però la pandèmia la va ajornar

Aquest matí, la sala d’actes de l’Hospital de Figueres (Alt Empordà) ha acollit la VI Jornada d’infermeria de la Xarxa d’Atenció Oncològica de Girona, organitzada per la Fundació Salut Empordà i l’Institut Català d’Oncologia. Ha comptat amb l’assistència d’un centenar d’infermeres de tot Catalunya, que han pogut seguir l’esdeveniment de manera presencial i en línia.

Aquesta jornada és itinerant, és a dir, que cada edició se celebra en un centre hospitalari diferent de les comarques gironines. La sisena s’havia de celebrar el març del 2020 a l’Hospital de Figueres però la pandèmia del coronavirus va obligar a ajornar-la fins ara. L’esdeveniment és un punt de trobada per a tots els membres de la xarxa, amb l’objectiu d’estrènyer els lligams, intercanviar experiències i millorar la col·laboració. Tanmateix, també s’obre a la resta de professionals d’infermeria per si volen assistir-hi i ampliar els seus coneixements. La jornada d’enguany s’ha centrat en el pacient pal·liatiu i ha constat d’una taula rodona i de tres ponències.

Sota el títol “Avaluació i atenció del malalt geriàtric i pal·liatiu/avançat”, la taula rodona ha comptat amb la participació de tres professionals d’ICO Girona, els metges Josep Majó i Maite Antonio i la infermera Francesca Llopis, i la infermera de l’equip PADES de la Fundació Salut Empordà, Anna Serra. Moderats per Jordi Rubió, metge coordinador de la Xarxa ICO Girona, han exposat la importància de l’atenció precoç en les cures pal·liatives, el suport domiciliari del pacient avançat o la valoració de la fragilitat en l’àmbit assistencial.

Tot seguit, ha intervingut Belén Brasal, infermera de la Unitat d’Atenció Domiciliària de l’Institut de Malalties Hemato-oncològiques de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha explicat l’experiència en atenció domiciliària en el pacient hematològic. Elia Sais, metgessa d’ICO Girona, ha parlat del maneig de les toxicitats de la immunoteràpia i, finalment, Gemma Viñas, metgessa d’ICO Girona, ha ofert una ponència sobre el model de seguiment als llargs supervivents en càncer de mama.