Uns 300 participants a la Jornada Escolar de les Cigonyes de Peralada

El treball de camp ha estat supervisat per Jordi Sargatal

Uns 300 alumnes de cinc escoles de l’Alt Empordà han participat en la desena edició de la Jornada Escolar de les Cigonyes de Peralada que s’ha dut a terme al Parc del Castell de Peralada. Després de dos anys d’aturada d’aquesta activitat a causa de les restriccions de la pandèmia, aquest any s'ha pogut tornar a organitzar aquesta jornada que divulga el patrimoni natural de la contrada entre els estudiants de primària de la comarca.

Des de les 9:30h del matí i fins a la una de la tarda els joves estudiants de primària empordanesos han participat en aquesta  classe magistral i treball de camp naturalista que supervisa el conegut ornitòleg Jordi Sargatal.

Els alumnes han pogut veure com els tècnics del castell i els voluntaris de l’APNAE baixaven dels arbres a les cries de cigonya que durant l’hivern han nascut al parc per procedir a l’anellament que es fa regularment. Un anellament què té per missió dur el cens de la colònia d’aus que viu al parc, així com poder fer el seguiment de les aus en els seus viatges migratoris.

Aquest any com a novetat s’ha incorporat vuit emissors GPS que les cigonyes duen a la seva esquena i que els escolars, a través de la app Animal Tracker, podran seguir el seu viatge migratori i que poden arribar fins a l’Àfrica.

Els estudiants han rebut una classe magistral alhora que han passat un matí a l’aire lliure. Se’ls ha explicat quin són els trets distintius de les cigonyes i com és la seva vida, morfologia i ritus alimentaris. Prèviament, tots els alumnes i professors havien fet un treball a les aules amb uns dossier pedagògics que distribuïes la Fundació Castell de Peralada.

Altres activitats de la jornada han estat un concurs de dibuix que tenia per motiu les cigonyes, així com una activitat d’esbarjo amb pallassos. L’objectiu de tot plegat, com explica Jordi Sargatal, “és despertar en l’alumne l’amor per la natura i pels animals, alhora que gaudir d’un dia de treball de camp a l’aire lliure”.

La reintroducció de la cigonya blanca (Ciconia ciconia) va néixer per la sensibilitat que els propietaris del recinte, la Família Suqué-Mateu, van mostrar per la presència d’aquesta espècie a Peralada.

L’any 1996, amb la col·laboració del llavors director del Parc dels Aiguamolls de l’Empordà, Jordi Sargatal, es van portar 30 exemplars de cigonya des de diferents pobles de la província de Caceres (Extremadura). Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari tancat amb l’objectiu de que perdessin el seu instint de migració. A la primavera del 1998 van néixer les primeres cries al parc. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins l’actualitat que comptem amb 37 parelles.

Va ser a partir de l’any 2010 que vam començar a organitzar amb gran èxit unes jornades en què joves estudiants de la comarca podien anellar les cries recent nascudes d’aquestes aus al Parc. L’anellament consisteix en la col·locació de dues anelles a cada cria de cigonya: una anella d’alumini del Departament de  Medi Ambient i una anella blanca distintiva de l’indret on s’anellen. Un procés que s’explica empíricament als alumnes i en què fins i tot poden tocar a les aus recent nascudes.

Les escoles participants han estat: Escola Pompeu Fabra de Llançà, Escola Sant Pau de Figueres, Escola Montserrat Vayreda de Roses, Escoles Pies de Figueres, i Escola Ramon Muntaner de Peralada.