''Turner. La llum és color'', la nova proposta del MNAC

William Turner il·lumina Barcelona aquest estiu al Museu Nacional d’Art de Catalunya

La temporada de primavera-estiu arriba al MNAC de Barcelona de la mà de l’artista britànic William Turner, amb l’exposició “Turner. La llum és color” que es pot veure des del passat 20 de maig fins a l’11 de setembre d’aquest any.

Joseph Mallord William Turner (1775-1851) és un dels màxims exponents britànics de la pintura romàntica del segle XIX. La pintura del romanticisme es caracteritza per la voluntat de crear gran impacte en l’espectador, buscant les emocions més fortes de l’ésser humà, com el temor, la llibertat, la immensitat o el descontrol. Turner destaca per  reflectir aquestes sensacions als paisatges. Els seus viatges per Europa van ser la seva gran font d’inspiració. La seva obra és important també per la innovació que suposa el seu estil abstracte, trencador amb l’art academicista.

La llum és l’element que l’exposició vol emfatitzar. Turner és considerat el millor paisatgista del període pel seu ús del color, la llum i l’atmosfera. Darrere d’aquest domini hi ha un treball d’observació profunda de la natura. L’evolució de la seva pintura es dirigeix cap a un estil difuminat, on els elements figuratius es perden i només perdura la llum, l’element base de la seva obra. Fa un treball d’abstracció i simplificació que donen com a resultat la sensació d’inacabat i transcendència.

Es presenten més de 100 obres de l’artista, entre les quals hi ha pintures, dibuixos, aquarel·les i gravats. Els seus paisatges exploren, per una banda, la natura en el seu aspecte més incontrolable, com el mar embravit, les tempestes o l’obscuritat. Per l’altra banda també plasma la llum de l’atmosfera en els diferents fenòmens meteorològics: les postes de sol, el mar en calma o escenes bucòliques a les muntanyes, entre altres. Els temes mitològics són també recurrents en un segon pla, formant part del paisatge.

La visita a l’exposició té un preu de 6 euros, la qual també permet gaudir de l’exposició “El batec de la natura”: un compendi d’obres d’artistes catalans que mostren la importància de la natura a la pintura del segle XIX europea. El museu ofereix visites guiades per l’exposició i un taller d’aquarel·la a l’aire lliure els dies 28 de maig i 4 de juny de forma gratuïta amb reserva prèvia.