Metalquimia inaugura un centre de recerca

Artur Mas destaca que la nova planta és un clar exemple "d'innovació" en un sector tradicional com el de les càrnies

Girona.- L'empresa gironina Metalquimia ha inaugurat un nou centre de recerca amb l'objectiu d'estendre arreu del món la tecnologia QDS, una autèntica revolució en el camp de l'assecatge d'embotits curats. Desenvolupada en els darrers nou anys de bracet amb l'IRTA i la càrnia Casademont, la nova tecnologia permet reduir de 40 dies a només 40 minuts el temps per assecar embotits. La nova planta, situada a la seu central de l'empresa, ha suposat una inversió de mig milió d'euros. El president del a Generalitat, Artur Mas, que l'ha inaugurada oficialment, ha posat Metalquimia com a exemple "d'innovació" i empenta en un sector tradicional com és el carni. La firma gironina té presència a més de 75 països.

La tecnologia QDS -Quick Dry Slice- és el resultat d'un procés d'innovació en el sector carni que va començar a néixer ara fa nou anys. L'empresa gironina Metalquimia, dedicada a fabricar tecnologia per al sector, l'ha desenvolupada de bracet amb l'IRTA i la càrnia Casademont. Aquesta aliança a tres bandes ha permès descobrir una autèntica revolució en el camp de l'assecatge d'embotits curats.

Enlloc del procés tradicional (en què les peces pengen senceres en cambres frigorífiques), la tecnologia QDS asseca, mitjançant aire, llesques ja tallades d'embotit curat, que tenen gruixos d'entre un i tres mil·límetres. Això permet reduir de 40 dies a tan sols 40 minuts tot el procés d'elaboració de l'embotit.

Fins ara, aquesta tecnologia només s'ha implantat a la càrnia Casademont, amb seu a Bonmatí (Selva), però ara, un cop acabada l'exclusivitat de la patent, Metalquimia ja pot començar a distribuir-la arreu del món. I per fer-ho, hi jugarà un paper central el nou centre de recerca que ha inaugurat a la seva seu de Girona.

La planta, que ha suposat una inversió de 500.000 euros, permetrà desenvolupar noves aplicacions per a la QDS i millorar-ne la tecnologia. D'aquesta manera, es podran dissenyar i fabricar noves línies completes per a l'elaboració de productes carnis cuits, curats i marinats.

"Som una empresa que aspira a transformar la manera com el món processa la carn", ha destacat el director general de Metalquimia, Josep Lagares. El director ha batejat la QDS com una tecnologia "disruptiva" i ha assegurat que, amb ella, s'inaugura "un canvi radical en l'assecatge de productes curats", que permetrà "convertir allò impossible en imprescindible".

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquesta tarda la nova planta de recerca. Durant el seu discurs, Mas ha destacat l'empenta i les "ganes d'innovar" que Metalquimia ha sabut insuflar en un sector tradicional com és el de les càrnies.

El president també ha posat la firma com a exemple d'una "empresa familiar" que ha sabut estendre les seves arrels arreu del món. "En un entorn complicat i ple d'adversitats, i malgrat la dimensió reduïda de les nostres empreses, som capaços de situar-nos a dalt de tot en determinats àmbits", ha subratllat Artur Mas.

Presència a 75 països

Metalquimia és una empresa 100% implantada a les comarques gironines. A més de la seva seu central a Girona, dedicada desenvolupar noves tecnologies i aplicacions per al món carni, la firma disposa de dues naus a Palol de Revardit (Pla de l'Estany), on es construeix la maquinària que després s'exporta arreu del món.

Creada l'any 1971, Metalquimia va fer la seva primera venda a l'exterior el 1976 (en concret, a Portugal), I a dia d'avui, ja té presència a 75 països d'arreu del globus. Compta amb una cartera de més de 4.000 clients i les exportacions representen ja el 85% de la seva facturació.