La Fundació Esclerosi Múltiple obrirà un nou espai d'atenció integral a Salt

El centre oferirà acompanyament tant als malalts com a les famílies en aspectes com ara els laborals

La Fundació Esclerosi Múltiple obrirà un nou espai d'atenció integral a les persones que pateixen aquesta malaltia a Salt (Gironès). El centre, que s'ubicarà al carrer Pau Casals, permetrà ampliar els serveis que s'ofereix a aquest col·lectiu a les comarques gironines donant-los assessorament en diversos àmbits.

Entre ells, el laboral però també sobre l'accessibilitat, l'adaptació de la llar o dubtes legals. "És fonamental que tinguin una persona que sigui el seu gestor quan surten del període de rehabilitació perquè la malaltia canvia molt i cal que se'ls vagi assessorant en el que necessitin", remarca la directora de la fundació, Rosa Masriera. Els treballs per adaptar el local costaran uns 100.000 euros.

S'estima que a les comarques gironines hi ha prop d'un miler de persones que pateixen aquesta malaltia. Des del 2002 la Fundació Esclerosi Múltiple treballa a Girona i amb serveis de neurorehabilitació i quan al 2009 es van crear una unitat específica al Santa Caterina de Salt es va optar per "absorbir-los" i oferir-los allà.

L'any 2019 l'entitat va engegar un estudi per conèixer les necessitats sociosanitàries i les demandes d'aquests col·lectiu i el seu entorn familiar. Aleshores van detectar que molts d'ells trobaven un buit un cop acabaven el seu període de rehabilitació i que es trobaven "sense recursos" per donar resposta a àmbits com el manteniment físic, emocional, la pròpia cura o el laboral.

Pel que fa a les famílies, les principals necessitats detectades són la formació i suport especialment en moments crítics com el diagnòstic i el període de transició cap a noves etapes de la malaltia. Els familiars també reclamen assessorament sobre ajudes, temes legals i fiscals, i llei de dependència així com una formació específica en les cures.

Per donar-hi resposta, la fundació ha posat en marxa les obres de rehabilitació i adaptació d'un nou espai a Salt. La iniciativa és fruit d'un conveni amb el Santa Caterina, que permetrà ampliar els serveis de l'ens a la demarcació i millorar l'abordatge integral de la malaltia. Les obres estan pressupostades en uns 100.000 euros.

El nou centre tindrà 180 metres quadrats en un entorn separat de l'àmbit mèdic. De fet, el neuròleg responsable de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de l'Institut Català de Salut de Girona, Lluis Ramió, diu que els metges sovint no poden atendre aquestes necessitats que depassen l'àmbit sanitari i que l'espai omplirà aquest buit.

A banda dels serveis que oferirà el nou centre, des de la Fundació es continuaran oferint serveis com el d'atenció domiciliària, que permet rebre a domicili alguns tractaments del centre neurorehabilitador dirigit a aquelles persones amb una discapacitat que les impossibilita desplaçar-se fins a l'hospital. La Fundació també té presència dins la unitat d'Esclerosi Múltiple del Santa Caterina on ofereix informació sobre la malaltia i els recursos existents.

En la mateix línia d'ampliar els serveis, la fundació ha signat un acord de col·laboració amb MIFAS Active, entitat que presta serveis de caràcter social i assistencial a persones amb discapacitat física i la Unitat d'Estimulació Neurològica (UEN), empresa de neurorehabilitació que dedica tots els seus esforços a la rehabilitació física, cognitiva i psicosocial de les persones amb Dany Cerebral Adquirit (DCA) i altres afectacions del sistema nerviós central.