Els jardins de Santa Clotilde de Lloret, nova parada del programa ''Jardines con historia'' de La2

L'emissió serà el dissabte 28 de maig

"Jardines con historia", l'espai de La2 de RTVE dedicat a la història i a la botànica, presentat per l'arquitecte Arturo Franco, estrena una nova temporada, en què amplia la varietat de jardins de la península i arxipèlags, on el paisatge és l'autèntic protagonista.

El sisè capítol de la sèrie està dedicat als Jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar (Selva), que formen part de l'Itinerari Europeu de Jardins Històrics. A principis del segle XX el doctor i empresari Raül Roviralta va escollir Lloret de Mar per construir-hi la seva residència de camp. Els jardins de Santa Clotilde, que envolten la casa, són un monument de verdor, una obra d'art sobre un penya-segat amb vistes al Mediterrani.

La sèrie dirigida per Sonia Tercero Ramiro recorre jardins emblemàtics, públics i privats, hereus de diferents estils i períodes històrics, que conformen la dimensió paisatgística dels béns culturals del patrimoni vegetal nacional.

"Jardines con historia" visita aquesta nova temporada jardins de Madrid, Sevilla, Lanzarote, València, Mallorca, Salamanca, Santander, Corunya, Saragossa, Barcelona, ​​Girona i Còrdova. Arturo Franco presenta la biografia dels personatges que a través dels jardins van pensar, van crear i van contribuir a establir una cultura paisatgística pròpia i variada, amb espècies botàniques autòctones i exòtiques adaptades a les condicions de la geografia, on el jardí sorgeix com un mitjà de expressió artística i humana vinculada a la cultura i al sentiment dels promotors i creadors.

Santa Clotilde

A principis del segle XX, el doctor i empresari Raül Roviralta, va escollir el paisatge agrest de la Costa Brava per construir-hi la seva residència de camp, inspirada en les viles italianes. Els jardins de Santa Clotilde, que envolten la casa i descendeixen en terrasses cap al mar, van ser per a Roviralta un projecte de vida i sempre va participar activament a l'obra.

Va encarregar el seu disseny a l'arquitecte Nicolau María Rubió i Tudurí, aleshores acabat de llicenciar, però que acabaria convertint-se en el màxim exponent del paisatgisme mediterrani. Va saber conjugar l'ordre i la simetria de les formes clàssiques amb l'essència del jardí renaixentista i va crear a Santa Clotilde un lloc de bellesa delicada i sòbria, on el blanc de les escultures contrasta amb el verd de la vegetació i atrau la mirada dels visitants. Un lloc on s'esborren els límits entre l'art i la natura, un jardí integrat a la perfecció al paisatge agrest de Lloret de Mar.

Aquest capítol inclou les entrevistes de Jaume Dusalt, president de l'Itinerari Europeu de Jardins Històrics (European Route of Historic Gardens), José Manuel Roncel, responsable de la conservació dels jardins, i l'arquitecte Josep Bosch Espelta, expert a la figura de Nicolau María Rubió i Tudurí.

L'emissió serà dissabte 28 de maig a les 18h per La2.