Justin Kroesen protagonitzarà una conferència sobre el retaule major de Castelló d’Empúries

És un dels principals especialistes europeus en art medieval

La basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) acollirà el proper dissabte 28 de maig una conferència de Justin Kroesen per saber-ne més d'una de les millors mostres de l'escultura gòtica catalana de la segona meitat del segle XV.

L'activitat es farà a la mateixa basílica (davant mateix del retaule) i serà a les 6 de la tarda. Té un preu de 6 euros i cal fer la inscripció en línia. En el retaule, la riquesa iconogràfica de la meitat inferior, formada pel sòcol i el bancal, contrasta amb el protagonisme estètic dels pinacles de la meitat superior, centrada per la venerada imatge de la Mare de Déu de mida natural.

Kroesen és professor en la Universitat de Bergen (Noruega) i investigador associat al Museu de la Universitat de Bergen, on és responsable de la col·lecció d'art eclesiàstic. És un referent europeu en l'estudi de l'arquitectura cristiana de l'edat mitjana i la primerenca Edat Moderna. Ha estudiat l'arquitectura eclesiàstica entre 1100 i 1700, el mobiliari litúrgic i la seva iconografia durant l'edat mitjana o l'impacte en l'art de la Reforma protestant- Ha treballat aquests temes als Països Baixos, la Península Ibèrica, Alemanya i Escandinàvia.

Catalonia Sacra ofereix entre març i novembre una quarantena d'activitats (visites guiades, conferències, actes de patrimoni immaterial...) per a donar a conèixer el patrimoni cultural d'arrel religiosa en tota la seva diversitat. En total es desenvoluparan 35 propostes, en 22 comarques diferents de l'àmbit territorial dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Les activitats proposades en l'agenda 2022 són molt diverses i permeten descobrir des de conjunts monumentals; edificis auxiliars o serveis adjacents o la descoberta de béns mobles tan interessants com els vitralls, retaules i campanes.

Aquest any a la programació s'hi sumen quatre sessions de formació. Són jornades matinals de divendres o dissabte, més extenses que una visita guiada, formades per dues sessions, i pensades per aquelles persones que volen aprofundir en determinades temàtiques relacionades amb el patrimoni cultural.