Madrenas no encapçalarà de nou la llista de JxCat a l'alcaldia de Girona

L'alcaldessa referma el seu compromís amb JxCat i diu que continuarà treballant pel seu projecte "de manera intensa"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no tornarà a encapçalar la llista de JxCat a l'alcaldia de Girona per les municipals del 2023. Coincidint amb l'inici de les primàries, que s'han convocat aquest dilluns, Madrenas ha fet pública la seva decisió "per coherència".

"Sempre he defensat que en una ciutat tan important com Girona cal renovar lideratges en terminis relativament curts, i crec que l'òptim és no anar més enllà de dos mandats", ha subratllat. Madrenas assegura estar "molt forta" i subratlla que, durant aquest any, tant ella com el seu equip "treballaran intensament". Madrenas, que també és diputada al Parlament, ha refermat el seu compromís amb JxCat ha assegurat i que continuarà treballant pel projecte "de manera intensa".

Fins ara, Marta Madrenas sempre havia optat pel silenci quan se li demanava si tornaria a ser candidata a l'alcaldia de Girona. Avui, però, i coincidint amb l'inici de les primàries que ha obert JxCat, l'alcaldessa ha fet pública la decisió de no tornar-se a presentar.

Madrenas assegura que, tot i que la seva decisió pugui "sorprendre", la pren per coherència. "Sempre he defensat que en una ciutat tan important com Girona cal renovar els lideratges, i crec que en aquest cas allò òptim és no anar més enllà de dos mandats", ha assegurat, flanquejada per part dels regidors de l'equip de govern. "Girona té una potència extraordinària, cal un compromís ingent i crec que és bo que hi hagi mandats curts", ha sostingut.

"És una opinió personal, i tot i que estic forta i amb moltes ganes, vull ser honesta amb allò que crec i he defensat sempre; per això, no optaré a un tercer mandat", ha afirmat. Madrenas subratlla, però, que no presentar-se a candidata en cap cas vol dir deixar l'Ajuntament abans de les municipals. "Jo no plego, tinc encara per endavant un any de feina, on estic totalment compromesa i activada per mantenir el rumb de la ciutat", afirma.

I aquí, Madrenas recorda que tant ella com el seu equip hi seran "fins a l'últim minut" per complir "amb els compromisos" adquirits amb la ciutadania. "Continuem treballant plegats i amb més força que mai", ha dit referint-se a tots els seus companys de JxCat. "Avui allò que faig és anunciar que no em torno a presentar, per coherència amb les idees en les que he cregut sempre i que he defensat públicament", ha reiterat.

Compromís amb JxCat

Madrenas, que també és diputada al Parlament de Catalunya, afirma que no deixarà l'escó i referma el seu compromís amb JxCat. De fet, recorda que s'ha tornat a presentar per formar part de l'Executiva Nacional del partit i subratlla que continuarà treballant amb el projecte de Junts "de manera intensa".

"No abandono JxCat, ni molt menys", afirma l'alcaldessa de Girona. "Precisament, el que faig és demostrar que hi estic més compromesa que mai i fent mostres de coherència, que a vegades en política se'ns critica precisament per això, per no fer-ne", subratlla Marta Madrenas.

"Tot el suport"

Pel que fa a travesses sobre possibles candidats o candidates per Girona, Madrenas assegura que vol ser "absolutament respectuosa" amb el procés de primàries. "Confio que sortirà una persona potent, que serà capaç de tirar endavant el projecte amb compromís, i ajudarà que la ciutadania se n'adoni que serà molt bo que JxCat continuï liderant la ciutat", ha dit l'alcaldessa. "Estic completament segura que serà així", ha afegit.

Madrenas ja ha avançat que el seu rol li impedeix "fer campanya per ningú", però sí que ha avançat que aquell o aquella qui encapçali la llista per Girona ja compta, des d'ara mateix, "amb tot el seu suport". "Seré al seu costat per a tot allò que sigui necessari", ha dit l'alcaldessa.

A més, Madrenas també assegura que ara, després d'haver fet pública la decisió, aquest any que queda per endavant fins a les municipals del 2023 també li permetrà estar "absolutament enfocada" amb la ciutat. I a diferència d'altres grups -puntualitza- no estar "pendent de les eleccions" farà que estigui "dirigida a treballar per Girona". En aquest sentit, concreta, després de tres anys "molt difícils i complexos de gestionar", marcats pel temporal Gloria i sobretot la pandèmia, "ara tenim molta feina a fer, i estem treballant moltíssim per complir amb els nostres compromisos".

"Per a mi el programa electoral és un contracte amb la ciutadania, per tant allò que volem és complir al màxim amb aquest", ha concretat Madrenas, recordant també que la covid-19 ha obligat a repensar mesures "que ara no tenen sentit". "Queda molta feina per fer i en tinc moltes ganes; estic absolutament compromesa amb la ciutat, i també amb el projecte de Junts al 100%", ha conclòs.

Des del març del 2016

Marta Madrenas va accedir a l'alcaldia de Girona el 18 de març del 2016, després d'unes setmanes convulses marcades per la marxa de Carles Puigdemont a la Generalitat i el mandat fugaç d'Albert Ballesta. Diputada al Parlament de Catalunya des del desembre del 2017, Madrenas va encapçalar per primera vegada la llista de JxCat a les municipals del 2019. La seva candidatura va rebre el suport del 100% de la militància.

Llicenciada en Dret per la UAB, Marta Madrenas és agent de la propietat immobiliària, advocada i docent. Va ser presidenta del Col·legi d'API de Girona del 2003 al 2010, i vicepresidenta del Consell Català del COAPI durant el mateix període. Gran part de la seva trajectòria professional ha anat lligada a l'exercici de l'advocacia i al sector immobiliari.

A les municipals del maig del 2011, va formar part de la llista encapçalada per Carles Puigdemont com a independent. Després que CiU guanyés les eleccions, va passar a ser tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica i regidora d'Empresa, Ocupació i Dinamització del Territori fins al juny del 2015.

A partir del juliol, amb la segona victòria de Puigdemont, va començar el seu segon mandat com a regidora. Va mantenir la tinença d'alcaldia i va passar a ser regidora d'Urbanisme i Activitats i de Dinamització del Territori fins al març del 2016, moment en què va arribar a l'alcaldia de Girona. Els seus mandats han estat marcats pel procés independentista i, més recentment, la pandèmia de la covid-19.

A les eleccions municipals del 2019, JxCat va ser la llista més votada i va obtenir nou regidors del 27 que té el ple. Madrenas, que governa en minoria, va tancar un pacte amb ERC el setembre del 2020, que va permetre incorporar els quatre regidors republicans al govern de la ciutat.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha reaccionat a la notícia i ha agraït a Madrenas el seu "compromís amb Girona", assenyalant que sempre serà "l'alcaldessa de l'1 d'octubre".