Una exposició repassa els 25 anys de vida de la Regió Policial de Girona

Es pot veure a la façana de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la Generalitat Girona fins al 7 de juny

Enguany els Mossos d’Esquadra celebren els 25 anys de la creació de la Regió Policial de Girona, la primera de tot Catalunya. Per commemorar l’efemèride s’ha preparat una exposició que repassa aquests anys d’història del cos a les comarques gironines.

Les primeres en néixer van ser les comissaries de la Selva interior i litoral -Santa Coloma de Farners i Blanes- i la del Ripollès. Aquell mateix any, el 25 de març de 1995, es va inaugurar la comissaria de Girona, situada ja a l'edifici de Vista Alegre, un equipament més petit que l'actual. L'any següent també es van obrir les comissaries de la Bisbal d'Empordà, Sant Feliu de Guíxols i la Garrotxa. I finalment, el 1997, les ABP del Gironès-Pla de l'Estany i les de l'Alt Empordà (Figueres i Roses) ja van ser una realitat. A Girona aquell mateix any es va consolidar la presència dels Mossos amb l'ampliació de la comissaria de Vista Alegre i el desplegament territorial a la ciutat.

Amb la presència dels mossos ja a totes les comarques i amb totes les comissaries en funcionament, el novembre del 1997, va néixer la primera Regió Policial de Catalunya, la de Girona. L’any 1998 la Regió Policial de Girona va ser la primera de tot Catalunya en assumir el traspàs de les competències integrals de Trànsit, formant l’Àrea Regional de Trànsit de Girona.

A partir d’aquí el cos ha viscut moltes transformacions i han anat creixent les noves especialitats i unitats territorials. De cinc agents i un caporal l’any 1983, la Regió Policial de Girona ja compta ara amb 2.000 efectius.

Durant tot aquest temps la Regió Policial de Girona dels Mossos d’Esquadra ha viscut molts fets que han tingut una gran transcendència pel cos i pel conjunt de la demarcació de Girona, com són: el primer homicidi de la Regió que va tenir lloc el 5 d’agost de 1996 al parc aquàtic de Lloret de Mar; l’enfonsament de la barca Oca de Banyoles el 8 d’octubre de 1998, on van morir 21 persones; l’atemptat terrorista d’ETA amb un cotxe bomba a Roses el 17 de març de 2001; els crims de l’assassí en sèrie Wolker Eckert; el cas del zelador d’Olot o els atemptats del 17 i 18 d’agost de 2017 Barcelona i Cambrils, amb ramificacions a Girona perquè la cèl·lula gihadista s’havia gestat a Ripoll, entre molts d’altres.

Les emergències meteorològiques com la gran nevada del març del 2010, els incendis de l’Alt Empordà, el juliol de 2012, o el temporal Gloria, el gener de 2020, també han estat reptes importants pel cos policial.

Finalment, el 2019 va esclatar la pandèmia i el cos també s’hi va haver d’adaptar. Tota aquesta història és la que es pot repassar gràcies als plafons de la mostra, que es poden veure des de l'exterior de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la Generalitat Girona, a la façana que dona al carrer de Joan Maragall, fins al 7 de juny.​