Paneque afirma que el PSC ha ''iniciat el camí a l'alcaldia de Girona'' i aposta per un ''canvi urgent''

Enfortir el centre i relligar-lo amb els barris o la seguretat, alguns eixos del seu full de ruta

Projectar Girona a partir de la recuperació del lideratge públic, internacionalitzar-ne el valor econòmic, restablir la seguretat i crear motors de creixement, progrés i oportunitats. Transformar la ciutat sobre la base de la seva pròpia identitat; enfortir el centre com a projecte col·lectiu i relligar-lo amb els barris amb empenta pública. Estimular la mobilitat sostenible, protegir el medi ambient, rellançar la cultura i engegar la renovació urbana d’una ciutat oberta i diversa, respectuosa, segura, cívica i que sigui un model de convivència.

Aquestes són les idees fonamentals que ha desglossat la portaveu del grup municipal del PSC, Sílvia Paneque, en la presentació del seu projecte de ciutat. "Hem iniciat el camí cap a l’alcaldia de Girona", ha assegurat.

Paneque ha assegurat que l'equip de govern (JxCat i ERC) ha rebut de part seva "la bona predisposició per fer avançar la ciutat", però que aquest tarannà "no ha estat correspost" perquè fins ara s'han trobat "sols" a la taula del pacte.

"És obligatori començar a parlar de fer possible l’encàrrec democràtic de la ciutadania, l’encàrrec de millorar una ciutat que ho té tot per ser esplèndida; però que en canvi, sovint pateix la inacció i el cansament d’aquest equip de govern", ha dit Paneque. "Això no s’hi val. I no s’hi val, perquè tenim la responsabilitat compartida d’explicar que Girona té al davant grans oportunitats», ha reflexionat la socialista.

Grans consensos

Durant el seu discurs, Sílvia Paneque també ha posat en relleu la necessitat de "recuperar els grans consensos de ciutat, tornar a engegar el motor de les transformacions i emprendre de nou el camí del progrés". "I us haig de dir que això serà possible amb la bona entesa, lleialtat institucional i pacte polític amb altres administracions. Com la Generalitat, l’Estat o Europa", ha afegit.

"Per això, és tan important tornar a tenir una alcaldia que es mogui en la moderació, que no faci sortides de to, que recuperi la humilitat del treball i que es dediqui amb cos i ànima a Girona", ha afirmat Paneque. I aquí, la portaveu del PSC s'ha mostrat "convençuda" que "un govern gironí de tarannà dialogant pot aconseguir grans èxits amb pactes, i el primer de tots ha de ser el Nou Arxiu Provincial".

La Girona socialista

"Com volem que sigui Girona?", s'ha preguntat Paneque. I ha respost, començant a desgranar el seu full de ruta: "Volem fer una ciutat competitiva i amb un creixement econòmic consistent. I com ho farem? D’una banda, amb la creació d’una Oficina de l’Empresa amb agents econòmics i socials. I amb el desplegament d’una estratègia de suport per a l'enfortiment nacional de Girona, posant en servei les eines adients per a una internacionalització potent", ha dit.

I aquí, ha volgut citar explícitament l'hostaleria i el ciclisme, dos sectors que han contribuït a "l'enfortiment de Girona" tant a nivell català, com estatal i internacional. "Els hub del ciclisme i l’alimentari ja els tenim; han de sentir l’Ajuntament a prop i hem de potenciar els dels sectors mèdic, biotecnològic i digital, com a nous espais d’oportunitats punters", ha afirmat.

Paneque, que ha insistit en la internacionalitzat com un element "cabdal" per transformar la ciutat, ha demanat aprofitar els fons europeus per "captar talent, ser millors i guanyar capitalitat". "La innovació és progrés econòmic i avui cal tenir especial atenció als sectors de la sostenibilitat, la indústria verda, la tecnologia i la digitalització; sectors especialment forts per captar inversions d’Europa", ha subratllat.

"No ha avançat gens"

Paneque ha lamentat que, durant aquest mandat, la ciutat "no ha avançat gens" i ha reiterat la necessitat de recuperar la cordialitat institucional amb totes les administracions. "Abocar-se a la petitesa política de culpar algú altre només per treure’n rendiment polític, és oportunista; estic convençuda que l’alcaldessa Marta Madrenas hauria de ser conscient que Girona sempre ha aconseguit allò que s’ha proposat amb arguments, convicció i fermesa; però també amb moderació, franquesa i educació. Entendre el valor de la política més enllà de la ciutat per aconseguir inversions estructurals és una de les grans prioritats de Girona", ha dit.

Exigència i respecte

"El segell polític, massa gastat en els últims temps, s’ha de deixar a casa en qüestions de ciutat; i per això us dic que hem de tenir el mateix nivell d’exigència amb l’Estat que amb la Generalitat. I el mateix respecte", ha subratllat la portaveu del grup municipal del PSC. I hi ha afegit: "El projecte socialista vol prendre la referència de l’alcaldia de Joaquim Nadal i renovar-la per adaptar Girona a la idea de ciutat moderna en la què cada barri té un microcentre amb serveis, espais comuns i teixit comercial que li atorguen vida pròpia i, al mateix temps, confegeixen un conjunt urbà cohesionat".

El full de ruta dels socialistes per transformar la ciutat és extens. A més de l'impuls econòmic, inclou convertir el sector sud de Girona en un revulsiu connectat amb el campus de salut del nou Trueta; millorar la seguretat incrementant la plantilla de policies; estimular el civisme o establir un sistema de mobilitat sostenible en el què s’activin les zones de baixes emissions, un circuit energètic i el retorn de la natura a la ciutat, sense haver de recórrer a solucions "descabellades" com la de "deixar créixer les herbes als escocells".

"El meu pensament polític no és revolucionari. I no soc arrogant de pensar que tot s’ha de fer de nou", ha dit Sílvia Paneque. "Més aviat estic convençuda que Girona és una gran ciutat i que en els seus atributs principals, hi podem trobar bons camins de futur àmpliament compartits", ha conclòs.