Arriba al Docs Barcelona el documental sobre El Motel de Figueres

Sílvia Subirós centra la història entorn Josep Mercader, el seu avi i fundador del restaurant

La cuina dels homes” és el segon llargmetratge de la directora Sílvia Subirós amb El Motel de Figueres com protagonista el qual, després de la seva projecció al Festival de Málaga, ha estat escollit per participar en la secció oficial del Docs Barcelona. Subirós, que va participar en la roda de premsa de presentació d’aquesta nova edició del Festival, va destacar que amb aquest documental autobiogràfic ha construït un relat alternatiu de la història de la cuina i l’anonimat de les dones.

La història comença amb Josep Mercader, l’avi de la directora, que va fundar El Motel a Figueres fa més de 60 anys. L’emblemàtic restaurant, guanyador de premis com l’Estrella Michelin, va ser clau per portar la modernitat culinària a Espanya.

El llegat del restaurant ha passat de generació en generació i avui els tres germans de la Sílvia segueixen amb la tradició culinària dels homes de la família. Ella, en canvi, es dedica a explorar els recursos creatius del cinema per recuperar la figura anònima de la seva àvia, Anna Baret. Tot això ho pot fer després de descobrir que el seu avi tenia una càmera de 8 mm amb la que filmava a la seva família, principalment a la seva dona i àvia de la Sílvia.

Les imatges d'arxiu són un recurs molt important en l'obra de Subirós. La pel·lícula es nodreix dels arxius de la Filmoteca de Catalunya, TV3 i TVE. El documental s'estrena al Docs Barcelona el divendres 20 de maig.