Catalunya necessita multiplicar per dos o per tres la construcció anual d'habitatges

Un estudi assenyala que calen entre 21.000 i 30.000 nous pisos cada any i ara se'n fan uns 11.000

Catalunya necessita urgentment construir més habitatge per donar resposta a l'alta demanda existent al mercat. És la principal conclusió d'un estudi elaborat per la càtedra Habitatge i Futur de la UPF i l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE), que fixa aquesta necessitat una forquilla d'entre 21.000 i 30.000 nous pisos anuals, mentre que la producció actual d'habitatges oscil·la al voltant dels 11.000.

Per demarcacions, la de major demanda és Barcelona (entre 7.000 i 13.000 habitatges), seguida de Girona (entre 6.000 i 11.000) i Tarragona (entre 3.000 i 9.000). En el cas de Lleida, la part baixa de la forquilla estima una caiguda de la demanda de 500 habitatges, mentre que per la part alta podrien fer falta fins a 1.500 nous pisos.

Amb aquestes xifres en ma, el sector reclama a les administracions polítiques urbanístiques que permetin la generació no nou sòl i la recerca de formules de col·laboració per incrementar els índex de producció. "Ens hem de posar més aviat que tard a fer aquests habitatges que la societat catalana necessita", afirma el president de l'APCE, Xavier Vilajoana. L'increment del preu dels materials també juga un factor important en la frenada de construcció, és per això que cada dia es busquen més materials de construcció barats a Girona i altres demarcacions.

Segons el president de la patronal, les promocions que s'han aixecat en el darrer any i mig s'han venut pràcticament totes sobre planell i desmenteix que hi hagi grans bosses d'habitatge buit a Catalunya. "És un imaginari", afirma. Segons Vilajoana, només queden algunes restes d'estocs en zones de baixa demanada fruit d'una mala planificació prèvia a la crisi de 2008.

En aquest sentit, l'àrea metropolitana és encara la zona amb més pressió, però la pandèmia, i també l'alliberament dels peatges, ha "ajudat a redistribuir millor la demanda" en el territori. Actualment ja són moltes les empreses que aposten per projectes "fora de la primera i segona corona" de l'àrea metropolitana.

El coordinador de l'estudi i director de la càtedra Habitatge i Futur de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep M. Raya, avisa que aquestes dades generaran necessàriament "tensions" en els preus, si no es corregeix la relació entre oferta i demanda. Al mateix temps, espera que el treball pugui ajudar a incidir també en polítiques socials i d'habitatge de les administracions.

En aquest senti, l'estudi apunta que fins a 2025 quedaran obsolets uns 64.000 habitatges a Catalunya, dels quals només es preveu que es puguin "renovaran" uns 3.000. El treball de la UPF també alerta de la dificultat de determinats col·lectius, com els joves, per accedir a un habitatge.