Jutgen el pare acusat d’abusar sexualment de la filla durant quatre anys a Girona

El processat sosté que el va denunciar per evitar que se l'endugués a viure a França pels mals resultats acadèmics

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimarts el pare que s'enfronta a 6 anys de presó per abusar sexualment de la filla durant quatre anys a Girona.

Segons l'escrit d'acusació de la fiscalia i de la Generalitat, els abusos van començar l'any 2015, quan la nena tenia 11 anys, i el darrer episodi va tenir lloc el maig del 2019. Les acusacions sostenen que l'home utilitzava "subterfugis" per ficar-se al llit amb la nena, on li feia tocaments.

L'aleshores menor ho va acabar explicant a una educadora social, va ingressar en un centre d'acollida i la DGAIA va assumir-ne les funcions tutelars. L'acusat ha negat els tocaments i sosté que la filla el va denunciar per evitar que se l'endugués a viure a França si continuava faltant a l'institut.

Segons els escrits d'acusació, el pare i la nena convivien en un pis del carrer Cristòfol Grober de Girona i, a partir del 2015 quan la menor tenia 11 anys, va començar a abusar-ne sexualment. "L'acusat, de manera habitual, anava a l'habitació de la filla, es ficava al seu llit i li feia tocaments als pits", apunta la fiscalia.

En altres ocasions, l'acusen d'haver utilitzat "subterfugis" per fer que la menor anés a l'habitació del pare, s'estirés al seu costat i, de nou, fer-li tocaments.

El darrer episodi que relata la fiscalia va tenir lloc el maig del 2019, quan el processat va tornar a anar a l'habitació de la nena i, aprofitant que la menor dormia, li va tornar a fer tocaments per dins la roba mentre la petonejava al coll

L'acusació particular, exercida per la Generalitat, relata que el 7 de juny del 2019 la menor va explicar els fets a una educadora social del Barri Vell, amb qui ja mantenia contacte. Aleshores, l'educadora "va informar de la situació de risc" de la menor. La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) va declarar de manera cautelar el desemparament preventiu de la menor en una resolució del 14 de juny del mateix any. La víctima va ingressar en un centre d'acollida i la DGAIA va assumir-ne les funcions tutelars.

La fiscalia i l'acusació particular acusen el pare d'un delicte continuat d'abusos sexuals a menor de 16 anys i demanen 6 anys de presó. La fiscalia també sol·licita 8 anys de llibertat vigilada, que no es pugui apropar ni comunicar-se amb la menor durant 8 anys i la prohibició de la pàtria potestat durant 6.

La Generalitat sol·licita 5 anys de llibertat vigilada i allunyament durant 7 anys. En concepte de responsabilitat civil, les acusacions volen que l'acusat indemnitzi la filla amb 4.000 euros pel dany moral. Segons descriuen a l'escrit, com a resultat dels abusos la menor pateix un trastorn dissociatiu.

La víctima ha declarat a porta tancada. Les tècniques d'atenció a l'adolescència han relatat que van donar credibilitat al relat de la menor perquè era "compatible" amb els símptomes que presentava, com "por" a estar amb el pare. De fet, han indicat que per això van adoptar com a mesura "urgent" la retirada cautelar de la pàtria potestat.

La defensa, encapçalada pel lletrat Manel Mir, nega les acusacions i demana l'absolució. El processat ha dit al judici, que s'ha fet a la secció tercera de l'Audiència de Girona, que "mai" ha fet tocaments a la seva filla. De fet, ha argumentat que en la data que la víctima situa els fets, ell estava treballant a França mentre que la nena vivia amb l'àvia a Girona. "Jo sempre hi era", ha dit l'àvia de l'aleshores menor, que avala la versió de l'acusat i diu que "en cap moment" va veure un comportament sospitós.

La defensa apunta que el processat –que és d'origen francès- es desplaçava un cop al mes a Girona per visitar els seus fills, que vivien amb l'àvia paterna, però que la major part del temps treballava a París. El processat atribueix la denúncia a un intent de la menor per intentar que no complís amb l'amenaça que li havia fet per faltar constantment a classe: obligar-la a anar a viure amb la seva mare a França i lluny dels seus amics. "Faria el que fos per la seva llibertat", ha dit.

El judici ha quedat vist per a sentència.