Crims de TV3 identifica l'adolescent trobada morta a Portbou el 1990

La investigació s'ha fet conjuntament amb la cadena Àustria TV

“La noia de Portbou” (Alt Empordà) es deia Evi Anna Rauter i tenia 19 anys quan va ser localitzada morta a Portbou el 4 de setembre de 1990. La confirmació de la seva identitat l’ha donat la família de la jove que durant 32 anys ha mantingut viva la recerca i que ara arriba al seu punt i final després del treball fet pel programa Crims de TV3 en col·laboració amb la televisió Àustria TV.

La víctima era veïna de Lana, un poble situat al Tirol del Sud, al nord d’Itàlia. Tant la roba i el rellotge que duia com la fisonomia corresponen a la jove desapareguda. La seva germana la va veure per última vegada el 3 de setembre de 1990 a Florència, durant una visita per vacances.

L’endemà, el 4 de setembre de 1990, a les 8 el matí, una veïna de Portbou va trobar el cos d’una noia penjat al costat del cementiri i va alertar la Guàrdia Civil del municipi, que, juntament amb el forense, Rogelio Lacaci, van certificar que es tractava d’un suïcidi. Indagacions posteriors han apuntat altres hipòtesis que es coneixeran en l’emissió de “Crims” del 13 de juny.

“El misteri de la seva identitat ha quedat resolt per la família, però queden molts interrogants a l’aire: com va arribar fins a Portbou? Què hi anava a fer? Havia quedat amb algú? Va conèixer algú abans d’arribar a la frontera o un cop a Portbou? Per què no ha estat possible identificar-la abans? Intentarem seguir aprofundint a veure fins on ens du aquesta història”, explica Carles Porta, director de “Crims”. 

L’equip de “Crims” investiga aquest cas des de fa dos anys després de conèixer-lo a través de la periodista Tura Soler, d’El Punt Avui. Aquests darrers anys, la periodista i guionista Marta Freixanet ha estirat alguns fils a través també de l’equip d’”Ungelöst” (No resolt) de la televisió austríaca ATV davant la possibilitat que la noia fos d’aquell país. El dia 23 d’abril, el canal privat més important d’Àustria va emetre el capítol “Das erhängte Mädchen” (La noia penjada), amb entrevistes elaborades pel seu equip i cedides també per “Crims”. 

Posteriorment a l’emissió del programa, la televisió austríaca va rebre un correu electrònic d’una veïna de Bolzano, a Itàlia, on apuntava que la noia sense identificar podia tractar-se d’Evi Anna Rauter de 19 anys. La guionista de “Crims” es va posar en contacte amb la seva germana, que va confirmar que es tractava de la mateixa jove. També els pares ho han corroborat a través de les fotografies que la Guàrdia Civil i el forense van fer del cadàver.

La Guàrdia Civil ha començat els tràmits per poder identificar científicament la noia. Per ara, només compten amb les empremtes postmortem de la jove i amb les fotografies.  La germana d’Evi Anna Rauter va presentar denúncia per desaparició a la policia de Florència el 6 de setembre de 1990 i va descriure des del primer moment la roba que duia la noia quan la va veure per última vegada: un peto texà, una samarreta turquesa, una sabates negres i un rellotge de la marca CASIO. La noia penjada a Portbou anava vestida exactament igual. 

“Ens satisfà pensar que el periodisme té aquest poder d’ajudar a resoldre casos tan antics i sobretot acompanyar aquesta família que necessita informació després d’haver patit aquests interrogants i aquest silenci durant més de tres dècades. És evident que els mecanismes de coordinació policial internacional no van funcionar”, acaba Porta. 

“Hem pogut veure que és la meva germana i ara, després de 32 anys, sabem com va acabar. No sabem què va passar en aquestes 20 hores entre que va marxar del meu apartament de Florència i va arribar a Portbou. És un misteri. La meva família i jo estem convençuts que és l’Evi, però no tenim cap document oficial de la policia”, declara la germana de la víctima.

La germana de l’Evi ha demanat a l’equip de “Crims” que transmetem a la resta de mitjans el seu desig de no fer més declaracions i que, sobretot, no es busqui els seus pares, que són grans i estan molt afectats.

“Crims” emetrà, el 13 i 20 de juny, dos capítols amb la història completa.