La nova escola de Sant Feliu de Buixalleu es retardarà quatre anys més com a mínim

El seu alcalde diu sentir-se "abandonat" per part del Departament

L'alcalde de Sant Feliu de Buixalleu (Selva), Josep Roquet, denuncia que se senten abandonats pel Departament d'Educació perquè els han anunciat que la nova escola anunciada es retardarà "almenys" quatre anys més perquè s'haurà de refer el projecte.

Roquet recorda que ja estava aprovat i que l'exconseller Josep Bargalló va anunciar, abans de la pandèmia, que es faria l'any vinent però que fa uns mesos els van dir que el projecte no servia i que s'ha de començar el procés "de nou". L'alcalde recorda que fa 17 anys que el centre –les Alzines Balladores- està en barracons i en una condicions "insostenibles" i que estan tips de promeses incomplertes.

Un episodi més d'aquesta "deixadesa", diu, ha quedat palès arran del robatori de 18 ordinadors a l'escola, que el departament no ha substituït. "N'hem comprat deu amb l'Ajuntament de Massanes perquè tres mesos després encara no els havien reposat", remarca.

Fa gairebé 17 anys que esperen la construcció d'una nova escola i tot apunta que n'hauran d'espera encara –i almenys- quatre més. Sant Feliu de Buixalleu va inaugurar l'any 2006 les Alzines Balladores a tocar dels terrenys on estava previst el nou centre. L'alcalde diu que tot plegat es va fer "de pressa i corrent" perquè havia de ser "provisional". De fet, s'hi van instal·lar quatre mòduls prefabricats "reutilitzats".

Amb la voluntat de fer realitat el projecte, l'Ajuntament va tirar endavant tots els tràmits, va adquirir els terrenys on s'havia d'aixecar la nova escola i, fins i tot, va proposar al departament avançar els diners per fer-la. No va ser fins a principis del 2020 quan l'aleshores conseller d'Educació Josep Bargalló va anunciar que l'escola es faria. El projecte es va redactar i Bargalló va confirmar que les obres podrien començar l'any vinent. Amb aquests terminis, tot feia pensar que es podria estrenar a mitjans d'aquest any però tot va quedar aturat.

"Va arribar la pandèmia, que ho va parar tot, i quan veiem que no avançava vam demanar una reunió", explica l'alcalde. Aquí els van donar la notícia: "El projecte que s'havia fet i que havia costat més de 100.000 euros no servia i s'havia de començar tot de zero". "Ens van dir que no s'ajustava als paràmetres fixats pel Departament i, almenys, tardaria quatre anys més", afegeix.

Roquet diu que al municipi se senten abandonats per part del Departament i que no és de rebut que estiguin en unes instal·lacions a precari. "Quan no plou i s'inunda, cau una persiana. Això és insostenible", remarca.

El centre té 113 alumnes, des de P3 fins a sisè de Primària, i dona servei a Sant Feliu –els nuclis de Sant Feliu, Grions i Gaserans- i també a Massanes. "Nosaltres en el seu moment vam marxar d'una escola de construcció a Hostalric perquè no s'hi canvia i ens van prometre un nou centre", afegeix.

Un episodi més d'aquesta "deixadesa", diu, ha quedat palès arran del robatori de 18 ordinadors a l'escola, que el departament no ha substituït. "N'hem comprat deu amb l'Ajuntament de Massanes perquè tres mesos després encara no els havien reposat", remarca. "Crec que és vergonyós", afegeix. Segons Roquet, Educació al·lega que hi ha un "procés" i que els ordinadors –la majoria del Departament- no estaven inventariats. "Però seguint el seu procés, estem gairebé a final de curs i això vol dir que els alumnes han estat gairebé un trimestre sense", insisteix.