Santa Coloma de Farners recupera aquest cap de setmana la Festa de la Revolta dels Segadors

Commemora els fets històrics que van succeir a la comarca el 1640

Santa Coloma de Farners (Selva) celebra, entre aquest divendres 13 i diumenge 15 de maig, la 15a edició de la Festa de la Revolta dels Segadors per commemorar els fets històrics que van succeir a la comarca el 1640. L’esdeveniment, organitzat per La Sega 1640 i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, es va celebrar presencialment per darrer cop el 2019 i es realitzarà a la plaça de la ciutat, la plaça Farners, on hi haurà instal·lats els campaments dels segadors i dels terços.

Durant tres dies hi haurà  xerrades, exposicions, visites guiades teatralitzades, mostres de cultura popular, jocs i espectacles infantils, concerts, parades de productes tradicionals i de proximitat, un sopar popular i trabucaires. El pregó anirà a càrrec del farnesenc Quim Torra, 131è President de la Generalitat de Catalunya, demà divendres (21 h) a la plaça Farners.

Emilià González, regidor de Festes de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, explica que “tres anys després tornarem a tenir uns dies plens d'activitats per a tots els públics rememorant i recordant els fets ocorreguts el 1640. El sopar popular, la música tradicional, campaments, recreacions i l'olor de pólvora amb tots els vilatans gaudint de l'espectacle asseguren l’èxit de la Festa de la Revolta dels Segadors”.

Aquest dijous (19 h), a la Casa de la Paraula, s’inaugura l’exposició l’Espurna de la Revolta i demà arrencaran la vintena d’actes programats. Divendres, després del pregó de Quim Torra hi haurà un sopar popular, l’actuació dels Cantaires de Farners “Coro” i una visita guiada teatralitzada a càrrec de Cristina Noguer, on explicarà els fets ocorreguts al poble tot indicant on va passar cada fet en punts del poble -repetirà al visita l’endemà dissabte a les 17 h.

El dissabte hi haurà, durant tot el dia, un mercat d’artesans, que també serà present diumenge. A les 10 h tindrà lloc el passacarrers amb gegants i a les 11 un espectacle infantil de titelles a càrrec de Micro Troupe. A les 12 h, pels carrers del poble desfilaran diferents personatges vestits del segle XVII i a les 13 h Halldor Mar oferirà un concert. A les 18 h, tindrà lloc la recreació històrica “Caça de bruixes”, de la mà de Alma Cubrae i Arkanum Mundi, protagonistes de la majoria dels espectacles, i a les 19 h un concert de glosses improvisades a càrrec de l’Associació Cor de Carxofa. A partir de les 20.30 h la plaça Farners també serà l’escenari de la recreació històrica “Temps de Revolta”, on s’explicaran els fets ocorreguts al poble durant la Revolta fins arribar al 7 de juny, el Corpus de Sang. El dissabte es tancarà amb un correfoc i un concert de Randallaires.

El diumenge hi haurà un espectacle infantil (a les 11 h, amb Rikus) i a les 12 la recreació històrica “La captura d’en Serrallonga”. La colla castelleraGuillats de la Selva farà un assaig obert (13 h) i a la tarda (17 h) hi haurà ball de bastons amb els Bastoners de les Guilleries. L’última recreació històrica serà “El combat de Riudarenes”, amb l’enfrontament entre els “tercios” allotjats a Mallorquines i Riudarenes contra els revoltats de la Selva el dia 2 de maig de 1640. A les 19 h, els Trabucaires de Cassà de la Selva i els Trabucaires d’en Serrallonga faran la trabucada final de la festa com a cloenda.

Actes paral·lels

El passat 30 d’abril hi va haver un primer tastet de la Festa de la Revolta. Hi va haver la 4a Caminada dels Segadors, entre Riudarenes i Santa Coloma de Farners, i a la rotonda de les Serres Martorell es va inaugurar una escultura en memòria dels Segadors. A més, hi va haver una ofrena a la premsa de Can Deusiau en honor als caiguts per la Revolta i a l’Auditori hi van actuar la Revolta en Dansa i Coral Decantus.

El darrer acte de la festa serà el diumenge 22 de maig, en què l’Ajuntament organitzarà un concert a càrrec de l’Orquestra Barroca Catalana (19 h, a l’Auditori), de música clàssica on interpretaran Cants d’amor i esperança (Händel, Purcell, Caldara i d’Astorga).