Platja d'Aro inaugura demà l'ampliació del Parc dels Estanys amb 4 hectàrees més

Els treballs han costat 535.000 euros

Fa gairebé 10 anys, a l’octubre de 2012 es va estrenar aquest gran parc urbà de de 150.000 m2, i que ha esdevingut durant una dècada un espai de gran atractiu ciutadà, turístic i cultural. Hi són compatibles la visita pública i didàctica controlada amb la potenciació de la diversitat biològica de la zona tot recuperant els hàbitats i els ambients naturals originaris; l’observació ornitològica de fins a 250 espècies que hi fan estada durant l’any gràcies a diversos miradors i punts de guaita; i la creació artística acollint exposicions temporal i un fons permanent d’escultures de gran format a l’aire lliure.

Del conjunt de 15’20 hectàrees que el configuren, se n’havien adequat inicialment 11’10, i ara s’ha completat amb diverses intervencions en 4’10 hectàrees més. Durant aquesta dècada, en el conjunt del parc s’hi ha fet diverses intervencions, com successives actuacions en arbrat o la instal·lació d’una torre d’observació; però ara el consistori ha realitzat una acció en una nova zona del parc, i alhora s’ha millorat alguns aspectes dels espais existents.

S’hi ha invertit 535.000 euros amb una aportació del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya. La inauguració oficial de l’ampliació serà dissabte 7 de maig (12 h) des de la nova entrada del c/ Tramuntana de Platja d’Aro. S’hi faran els parlaments, un visita pel nou itinerari, la projecció de l’audiovisual Mapping FullDome en una de les noves cúpules de fusta i un refrigeri.

Les intervencions en l’ampliació se centren en diversos àmbits. Hi destaca la creació d’un itinerari senyalitzat amb panells amb explicacions de detall, amb informació complementària mitjançant codis QR i la incorporació de Braille.

D’aquesta manera els camins transitables s’amplien en un terç i els dos recorreguts s’uneixen mitjançant un pont de justa. En paral·lel, s’ha generat un nou accés al  l’extrem nord-oest del parc al c/ Tramuntana, l’adequació de les portes de les entrades existents, s’ha millorat el conjunt de la senyalització i s’ha col·locat mobiliari urbà i de descans a la zona ampliada, i s’hi ha fet plantació d’arbrat i arbust amb espècies autòctones.

També s’ha construït una bassa d’aigües temporals, que creixerà i decreixerà segons la temporada de l’any, i que possibilitarà la presència d’espècies amfíbies; i també murs de pedra seca i hotels d’insectes. Darrerament, a tocar de l’entrada principal original del parc, s’hi ha instal·lat dues cúpules de fusta de 70 i 32 m2 connectades entre sí, que esdevindran centre d’interpretació del parc i un espai polivalent on s’hi duran a terme activitats cultural i visites didàctiques.

Alhora el parc manté el vessant cultural, gràcies al projecte iniciat el 2014 d’eixamplar els espais expositius municipals, convertint-lo en escenari expositiu a cel obert d’escultures de gran format amb dues mostres temporals cada any -actualment de Josep Coll-; i d’una exposició permanent amb un peça de cadascun dels artistes que hi ha fet estada i que forment part del Fons Municipal d’Art: Emili Armengol, Alberto Gómez Ascaso, Jaume Roser, Medina-Campeny, Bonaventura Ansón, Josep Canals, Pedro Jordán, Clemente Ochoa, Rosa Serra, Manel Àlvarez, José Luís Pascual i Marzo-Mart, Carles Bros, Angel Camino, Martí Rom i Santiago Gimeno.

La bassa del Parc dels Estanys amb capacitat de 60.000 m3 recull d’excedent d’aigües del riu Ridaura i de la xarxa d’aigües pluvials quan hi ha fortes precipitacions gràcies a una obra hidràulica que, d’una banda evita inundacions al nucli urbà de Platja d’Aro, i de l’altra fa possible la recuperació d’un espai de 15 hectàrees d’aiguamolls amb canyissars com ho havien estat abans del desenvolupament agrícola del pla que precedeix la zona urbana de Platja d’Aro.

El parc té forma rectangular i delimita amb els carrers Luxemburg, Tramuntana, la zona urbana dels Estanys i pel riu Ridaura, i per garantir-ne la preservació i la seguretat presenta un tancament perimetral. A l’interior hi ha una segona tanca de filat cinegètic a 20 m de la zona d’aigua per protegir la fauna existent, i també una barana de fusta tractada en paral·lel als camins per on passejar. Properament la zona d’aparcament d’autocaravanes, situat a tocar de la zona est del parc, es traslladarà a un nou espai proper al vial que uneix les viles de Castell d’Aro i Platja d’Aro.