Girona ultima els detalls d'un Temps de Flors que deixa enrere la pandèmia

Les escales de la catedral tornen el mar a la ciutat i les de de Sant Fèlix recreen la llegenda de Sant Narcís

Girona ultima els detalls per la 67a edició de Temps de Flors en un format que intenta oblidar la pandèmia on les flors tornen a bona part dels espais exteriors i interiors. L'edició del certamen floral arrenca aquest dissabte i durant el divendres tots els creadors dels patis han aprofitat per ultimar els detalls de les seves propostes.

Entremig del ritme frenètic, curiosos i turistes ja han tret el nas per veure algunes de les propostes que es podran veure durant els propers deu dies. Aquest any les escales de la catedral de Girona recrearan un mar fet d'hortènsies i plomalls. A Sant Fèlix s'explicarà la llegenda de Sant Narcís amb flors i pinyes i el claustre de la catedral farà reflexionar sobre l'emergència climàtica.

Les escales de la catedral de Girona han reviscut el ritme frenètic previ al Temps de Flors que era habitual abans de la pandèmia. La creadora de l'espai, Pia Crozet, donava indicacions al treballadors de brigades i voluntaris que anaven col·locant les plantes i estructures al seu lloc. Cada test té una posició concreta per recrear un mar que inunda les escales de la catedral.

Crozet ha recordat que fa "milions d'anys" la ciutat ja estava inundada per aigua marítima i la mostra és la "pedra típica de Girona" en què es poden veure nummulits enganxats. Per aconseguir aquest mar, l'escultora gironina ha dissenyat que diverses hortènsies amb fulles de color blau recreïn l'aigua. Pia Crozet ha anunciat que aquestes hortènsies s'aniran obrint a mesura que passin els dies, per això es preveu que a finals de setmana que ve, el mar encara sigui més potent. Per altra banda, hi haurà plomalls per mostrar l'escuma que fan les onades al picar contra la sorra. A més, el muntatge estarà acompanyat per uns altaveus que reproduiran les onades del mar.

El muntatge de Pia Crozet està dedicat al seu espòs, Josep Tarrés, que va morir l'abril de l'any passat. El muntatge va acompanyat d'un poema de Tarrés on s'imagina la nau gòtica de la catedral sobre una catifa de flors, tal com hi haurà a les escales de la catedral durant els propers deu dies.

Curiosos i flors

Mentre Pia Crozet ajudava als voluntaris a distribuir els testos al llarg de l'escala, molts turistes ja aprofitaven per fotografiar l'escena. També hi havia gironins que passejaven pel Barri Vell per avançar-se a l'allau de visitants que es preveu per aquest cap de setmana, coincidint amb la inauguració del certamen floral. Gironins que passegen amunt i avall observant patis com el del carrer de la Força, on hi ha l'únic espai privat que s'obrirà al públic aquest any.

En ell hi ha la fotografia d'una dona i té una cabellera a l'aire plena de flors de diferents colors. Una cabellera que cau al voltant de tota l'escalinata que rodeja el pati d'aquest edifici medieval i que omple de colors l'espai.

L'emergència climàtica, al claustre de la catedral

Un altre dels espais que es recupera aquest any és el soterrani de la catedral de Girona. En aquest espai els visitants podran veure-hi un muntatge floral que recrea l'amor amb tulipes i altres flors de color rosa. També hi haurà unes plantes surant que simularan els núvols. Al claustre del mateix edifici hi haurà un muntatge que convidarà a la reflexió. El verd que hi ha habitualment al centre del claustre s'ha substituït per una lona negra i alguns troncs repartits per tot l'espai. Unes màquines de fum i uns focus vermells mostren un escenari devastador.

Per contra, a dins de les galeries hi ha plantes i flors que vesteixen de verd tot l'espai. L'objectiu és mostrar les conseqüències de l'emergència climàtica que viu el planeta contraposant la natura que hi ha als boscos i mostrant un escenari central amb el que podria provocar l'activitat humana.

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha destacat que amb Temps de Flors també volen traslladar una "reflexió" al públic i mostrar "els valors de ciutat i de país" per lluitar en contra de l'emergència climàtica i a favor de la sostenibilitat i del verd urbà.

Bones expectatives

Mentre els voluntaris acaben de col·locar les flors, els restauradors també aprofiten per carregar neveres i cambres frigorífiques de cara als propers dies. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que tenen "bones expectatives" d'assistència per als propers dies. Malgrat tot, Madrenas creu que és aventurat donar previsió de xifres d'assistència o assegurar que es recuperaran nivells similars als anteriors de la pandèmia.

Tot i així, l'alcaldessa confia en què els deu dies que durarà Temps de Flors siguin "exitosos" perquè és "una cita imprescindible en termes de PIB per a la ciutat". Madrenas ha recordat que l'assistència de públic implica una dinamització econòmica molt important a nivell d'hostaleria i comerç.