Detinguts dos reponsables d'una botiga d'animals de Girona que venien cadells de gos malalts

Haurien venut uns 7.000 animals, ingressant prop d'un milió d'euros

Agents del Seprona de la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona en el marc de l'explotació de l'Operació Zver, van detenir el passat 31 de març dues persones i van investigar tres més de nacionalitat espanyola com a presumptes autors de delictes de falsedat documental, estafa, maltractament animal, un delicte contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal.

Des de mitjans del 2020, la Guàrdia Civil va començar a rebre avisos des de diferents províncies d'Espanya, relatius a una botiga de Girona que estaria venent gossos malalts a través de la plataforma de Milanuncios. Els avisos descrivien casos similars en què la botiga i els venedors feien servir noms falsos, el mètode de pagament era en efectiu, al·legaven diversos problemes per al cobrament amb targeta, una vegada acordat un preu, aquest s'incrementava quan els clients arribaven a la botiga. Els cadells ja adquirits pels compradors emmalaltien immediatament arribant a morir en la majoria de casos.

Agents del Seprona, a través de diverses inspeccions i amb el suport del Col·legi de Veterinaris de Girona van determinar que els cadells no tenien les edats que es reflectien als seus passaports, arribant a tenir en alguns casos menys d'un mes de vida, a banda que no estaven rebent els tractaments que reflectien els passaports. Tot plegat sumat a la joventut dels cadells incrementava l'índex de mortalitat i el risc de contagi de malalties.

Durant els operatius realitzats, després de desobeir i donar-se a la fugida un dels compradors, es va detectar un altre viver d'animals on també se'n manipulaven les cartilles veterinàries i aplicaven vacunes, en algun dels casos caducades.

Després de sol·licitar suport de l'Agència Tributària, per part dels agents es determina que, atesos els més de 7.000 animals que haurien venut a l'establiment des del 2018, el comerç podria haver amagat ingressos per valor aproximat de fins a un milió d'euros per exercici fiscal.

Durant entrada i registre realitzada en col·laboració amb inspectors de l'Agència Tributària i emprant un gos especialitzat en la detecció de diners del Servei Cinològic de la Guàrdia Civil, s'intervenen 92.500 euros en efectiu que es trobaven amagats a diverses ubicacions del domicili, sis cadells de gos i diversa documentació relacionada amb l'activitat de l'empresa, així com un cadell de gos mort que es trobava en un congelador de l'establiment i que es va remetre al Departament de diagnòstic i patologia Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) perquè se li practiqués la necròpsia.

Els cadells intervinguts es troben actualment a cura de l'Ajuntament de Girona qui els va subministrar al costat del veterinari designat pel Col·legi de Veterinaris de Girona, els tractaments necessaris per a la seva recuperació fins que se'n determini la destinació.

El modus operandi

A través dels grans criadors que s'ubiquen a l'Est d'Europa, la botiga adquireix cadells a preus molt baixos (fins a deu vegades menys al preu en què es venen a Espanya). A causa de la normativa de la Unió Europea per desplaçar-se per les fronteres, els gossos han d'estar immunitzats de la ràbia, havent de posar-se la vacuna als tres mesos i esperant des de llavors tres setmanes perquè es consideri immunitzat l'animal.

Per aquest motiu des de l'origen s'estarien falsificant les dates de naixement dels animals i enviant a edats inferiors perquè a Espanya es puguin vendre com a cadells d'uns dos mesos.