Figueres projecta els treballs artístics guardonats amb les darreres beques Agita

La primera sessió amb temàtica sobre diversitat funcional constarà de dues projeccions

L’ajuntament de Figueres (Alt Empordà) convoca anualment les beques Agita a la creació i ajuts a la producció, exhibició i difusió de les arts. L’objectiu és fomentar la creativitat facilitant l’aparició, el desenvolupament i la consolidació de projectes artístics contemporanis a la ciutat de Figueres. S’hi destina actualment un total de 33.000 euros, amb una dotació màxima per a cada projecte de 10.000 euros.

Les beques Agita van dirigides a artistes i creadors dels àmbits plàstics i visual, escènic, literari, audiovisual, a totes aquelles persones i col·lectius amb un projecte creatiu, amb especial interès pels que mostrin vocació de professionalització i voluntat de projecció exterior.

En el període 2019-2021 es van becar un total de cinc projectes audiovisuals de diverses temàtiques. Enguany, la col·laboració entre el Cineclub Diòptria, Museu de l’Empordà i el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Figueres ha permès la creació del Cicle audiovisual beques Agita 2019-2021.

Les sessions seran a les 20.30h a la Sala Toni Montal de La Cate els propers quatre dimecres i seran gratuïtes.

El primer dimecres, 11 de maig, hi haurà projecció doble amb temàtica vinculada a la diversitat funcional. Per una banda el projecte becat l’any passat El bosc de la Quimera, dirigit per Roberto Antonio Fernández Bernal. És una història protagonitzada per dos personatges amb diversitat funcional que mantenen una conversa en un espai idíl·lic on reflexionen envers la discriminació de l'opinió comuna sobre les seves característiques. Paral·lelament es desenvolupa una acció totalment trencadora posant com a protagonista a Antonio, un jove amb Síndrome de Down. Amb la presència del director del curtmetratge i l’actor Alexandre Jordà.

Seguidament, un documental de Susanna Barranco, El silenci del Jonc, com a activitat paral·lela a la funció teatral  Mare de sucre que es representarà dissabte 14 de maig al Teatre Municipal el Jardí programada per Figueres a Escena. En Jonc és un nen de quatre anys que viu a Barcelona. Va a l'escola, però el creixement intel·lectual progressa de manera diferent. El silenci del Jonc explorarà la vida quotidiana de diferents persones amb discapacitat intel·lectual de diferents edats: Jonc, Roger, Yasmina, Pepe, Mercè, Joan i Jordi. Ells ens permetran observar com és el seu dia a dia.

Els següents dimecres es projectaran la resta de projectes becats amb la presència de les respectives direccions, 18 de maig El cau, dirigit per Pere Solés, 25 de maig Aftersun, dirigit per Lluís Galter i finalment La cuina dels homes amb direcció de Sílvia Subirós, dimecres 1 de juny.

Quedarà un film becat per projectar, Suro, dirigit per Mikel Gurrea, que per incompatibilitat de calendari s’haurà de posposar fins a la tardor. Tota la informació, tràilers i reserva de localitats dels documentals es podran trobar al web de Cineclub Diòptria, dins l’apartat d’Actes especials.