Girona contracta un tècnic per fer seguiment diari a peu d'obra del TAV i informar els veïns

L'ajuntament es fixa com a objectiu que durant aquest any acabin tots els treballs de reposició

L'Ajuntament de Girona ha contractat un tècnic que s'encarregarà de fer un seguiment diari i a peu d'obra dels treballs de reposició de les obres del TAV i farà de nexe informador amb els veïns. Aquest tècnic treballarà des de l'oficina de denúncies, que l'ajuntament canviarà properament de lloc i la situarà en un local de l'antiga plaça d'Europa. L'ajuntament ampliarà l'horari i l'oficina obrirà tots els matins, amb la voluntat no només de recollir queixes dels veïns i ajudar-los a reclamar a Adif per possibles danys, sinó de ser un punt d'informació per als veïns.

L'ajuntament vol que totes les obres de reposició del parc Central, Josep Maria Gironella i la Devesa estiguin acabades aquest 2013. L'Ajuntament de Girona va obrir a finals de desembre l'oficina municipal del TAV. Aquest és un servei que el consistori va posar en marxa per les peticions dels veïns, que demanaven suport per poder denunciar Foment per perjudicis tant en el seu patrimoni (esquerdes a casa, per exemple) com econòmics, en el cas dels comerciants. L'oficina obria només els dimarts i, fins al moment, s'hi han tramitat tres demandes de responsabilitat patrimonial contra Foment i s'han recollit una trentena de consultes.

Els veïns de Sant Narcís i Santa Eugènia, però, estan anhelosos de més informació i, per això, el consistori ha canviat d'estratègia. En els pròxims dies, aquesta oficina -situada fins ara al centre d'iniciatives locals- es traslladarà a algun local de l'antiga plaça d'Europa -la "zona 0", segons el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas- on obrirà tots els matins.

A banda d'ampliar horari, incorporarà la presència d'un tècnic que l'ajuntament ha contractat perquè, diàriament, faci seguiment a peu d'obra de tots els treballs de reposició i informi als veïns que així ho desitgin sobre cada moviment que facin les màquines. "Diàriament es passejarà per l'obra i tindrà contacte directe amb veïns i entitats i controlarà que els treballs es fan correctament", ha explicat Ribas. D'aquesta manera, aquesta figura es converteix entre l'interlocutor dels veïns amb l'ajuntament.

Les obres de reposició, acabades aquest any

D'altra banda, el regidor del projecte ferroviari ha avançat quin és el calendari amb el qual treballa l'ajuntament pel que fa a les reposicions de les zones afectades per obres del TAV. Pel que fa a la Devesa, Ribas espera que estigui totalment alliberada de maquinària i recuperi el seu aspecte original a l'abril. La reposició de la zona de Josep Maria Gironella hauria d'estar acabada al setembre o octubre i la zona més extensa, l'antic parc Central, podia començar a recuperar el seu aspecte normal a partir de l'abril i estar acabada a finals d'any.

El consistori ha demanat a Foment que totes les obres estiguin acabades quan acabi l'any. "Si van tenir recursos per contractar 600 persones i acabar en un temps rècord l'estació, demanem a Foment que també faci ràpid i bé les reposicions perquè els ciutadans fa quatre anys i mig que pateixen les obres", ha declarat.

Ribas també ha avançat que el passadís que s'obrirà per connectar la zona de Santa Eugènia directament amb l'estació -i que permetrà travessar per sobre la llosa de l'estació subterrània- estarà operatiu a partir del 16 de març perquè, a causa de les pluges, les obres per obrir aquest pas s'han retardat alguns dies.