El Monestir de Ripoll ja disposa del seu centre d'interpretació

L'equipament té 600 metres quadrats i ha costat 1'5 MEUR

El nou Centre d'Interpretació del Monestir de Ripoll dóna les claus per comprendre la importància d'aquest conjunt monàstic, "essencial" per la difusió del missatge de catalanitat i espiritualitat al llarg dels seus més de mil anys d'història. La tècnica de Turisme de l'Ajuntament de Ripoll, Virtu Quadros, ha explicat que l'espai dóna respostes al visitant perquè conegui "per què Ripoll és el bressol de Catalunya", a partir de quatre pilars que fonamenten l'espai: la fe, la societat, la cultura i la nacionalitat. Una creu de vidre de grans dimensions presideix la sala - s'hi explica la fe -, i està embolcallada per una "pell" - que pretén explicar l'entorn. El projecte ha costat 1'5 MEUR.

Fundat per Guifré el Pelós l'any 879, el Monestir de Santa Maria de Ripoll va tenir un paper bàsic en la configuració del territori i l'església catalanes. Al seu entorn, Guifré va donar forma a la futura nació catalana. El monestir va acollir una comunitat de monjos benedictins, referents per la seva capacitat d'irradiació de la fe cristiana i les seves aportacions a la ciència i les lletres.


La tècnica de Turisme de l'Ajuntament de Ripoll, Virtu Quadros, ha explicat que el Centre d'Interpretació del Monestir de Ripoll que s'ha inaugurat aquest divendres presenta la informació amb un discurs "nítid", "tècniques museogràfiques avançades" i eines interactives i tecnològiques que endinsen el visitant a les dimensions històriques, nacionals, religioses, socials i culturals que envolten el conjunt monàstic.

El Centre d'Interpretació es divideix en dos espais bàsics: la Capella de la Congregació i l'Antiga sagristia. A la capella hi ha un espai central on s'exposen els grans eixos del conjunt monàstic oferint les dimensions històrica, religiosa, cultural, social, i nacional. L'antiga sagristia s'ha convertit en una sala on es projecta un audiovisual de gran format sobre la història del monestir i la seva importància en el context català.

L'equipament posa de relleu sobretot les figures cabdals de la història, com el comte Guifré el Pelós, fundador del monestir i iniciador de la reunificació dels comtats catalans, i l'abat Oliba, figura de referència a la història de Catalunya i abat de Ripoll en l'època de màxima esplendor.

La posada en marxa de l'espai culmina el llançament de la marca turística 'Terra de Comtes i Abats', nascuda amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni cultural i natural del Ripollès i els recursos i equipaments vinculats al moment fundacional de Catalunya.

És per això que Quadros ha explicat que s'han dissenyat alguns paquets turístics que permetran al visitant accedir també al Palau de l'Abadia i al Monestir de Sant Joan de les Abadesses, al conjunt arqueològic del castell de Mataplana i el santuari de Montgrony, a Gombrèn. D'altra banda, també es contactarà amb hotels, equipaments de la zona o restaurants perquè puguin oferir el complement cultural als seus negocis. Segons Quadros, la voluntat de la iniciativa és dinamitzar el territori.