Clam en favor de la cultura i la música catalanes en la nit dels Premis Enderrock

Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Els Amics de les Arts, Txarango i Cesk Freixas, els triomfadors de la nit

La gala d'entrega dels Premis Enderrock 2013 ha estat escenari de reivindicacions en favor de la cultura i la música del país. La nit dels premis de la música catalana s'ha celebrat, per primer cop, fora de Barcelona i ha estat el Teatre Municipal de Girona l'escollit. Els grans triomfadors de la nit han estat Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Els Amics de les Arts, Txarango i Cesk Freixas. La cita també ha servit per retre homenatge als 50 anys de carrera de Raimon, qui ha demanat "un pas endavant de tothom" per defensar la cultura catalana "de les adversitats". La gala l'han obert els 'Ja t'ho diré' que han avançat dos dels temes que tocaran en el seu retorn, el proper maig, als escenaris.

Aquesta nit s'han donat cita a Girona els principals noms de la música catalana en la tradicional entrega dels premis Enderrock, que arriben a la 15ena edició. A partir de les sis de la tarda, els primers artistes han començat a arribar al teatre on han passat pel 'photocall' i han aprofitat per saludar-se abans de l'inici de la gala. Passades les vuit del vespre, el teatre era ple i la gala ha arrencat.

Han estat els 'Ja t'ho diré' els encarregats d'encendre la metxa. Amb dos dels seus temes més coneguts -entre els que no hi ha faltat 'Si vens'- la formació ha tornat a sonar després d'una dècada sense trepitjar un escenari. Aquest ha estat un tastet ja que els 'Ja t'ho diré' tornaran a reunir-se al maig i ho faran a la sala La Mirona de Salt.

Durant la gala, que ha durat gairebé tres hores, s'han entregat més de trenta premis, tant els votats pel públic com els premis de la crítica. Un dels noms de la nit han estat 'Els Amics de les Arts', que han recollit quatre dels guardons en l'apartat de votació popular.
El quartet s'ha endut els reconeixements a millor artista, millor lletra de cançó per 'Louisiana o els camps de cotó', millor videoclip per 'Monsieur Cousteau' i millor pàgina web. En el moment de recollir els premis han agraït el fet que són guardons que escull el públic.

Txarango també ha estat reconegut com un dels grans grups, no només pel públic sinó també per la crítica. En l'apartat de votació popular, se l'ha considerat el millor grup revelació de pop-rock, també millor disc ('Benvinguts al viatge') i millor directe. A banda d'això, la crítica els ha atorgat el reconeixement a millor grup revelació. Dalt l'escenari, han fet una crida a combatre la crisi i les retallades. "Igual que hem vist que ompliu les places dels pobles ballant, hem d'omplir les places per dir prou", ha manifestat un dels integrants en recollir un dels guardons.

Un altre dels noms de la nit ha estat Cesk Freixas -en la categoria de grup folk- que també ha estat reconegut pel públic com a millor grup, millor disc i millor directe. "La nostra proposta musical vol lluitar pels drets socials i nacionals, afegim aquest complement a la música per convertir-la en eina de transformació i pensament crític, molt necessari en el temps que vivim", ha reflexionat Freixas abans de la gala.

El projecte de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi -que han actuat durant la gala- també ha estat un dels més reconeguts. Amb tres guardons en l'apartat de votació popular, també s'han endut el de millor disc de l'any que atorga la crítica. Roger Mas va recollir el seu primer Premi Enderrock el 1999 i, des de llavors, és el músic que més guardons té.

La resta de premis els completen noms com Andrea Motis & Joan Chamorro i el mestre Jordi Savall. La jove intèrpret jazzística segueix recollint distincions i, en aquesta ocasió, s'ha endut dos Premis Enderrock, juntament amb el músic Joan Chamorro, en les categories de millor grup i millor directe de jazz. Al seu torn, Jordi Savall ha estat distingit com a millor directe de clàssica i com a millor disc per una compilació de diversos intèrprets que porta per nom 'Jeanne d'Arc. Batailles & prisons'. Macaco -que també ha actuat- ha recollit el premi a millor àlbum en altres llengües.

Entre els premis de la crítica, també s'ha reconegut Mishima com a millor disc de pop-rock o Sílvia Pérez Cruz, considerada la millor artista de l'any. "Aquest títol és molt gros però la veritat que ha estat un any que hem treballat molt i estic molt contenta que un projecte tan personal com '11 de novembre' hagi estat reconegut", ha manifestat la cantant de Palafrugell.

Homenatge a Raimon

La gala d'entrega dels premis, que s'ha celebrat per primera vegada fora de Barcelona coincidint amb el 20è aniversari de la revista, també ha inclòs l'homenatge pels 50 anys de carrera a Raimon i a Pi de la Serra.

Raimon ha destacat la diversitat musical que hi ha actualment a Catalunya i ha assegurat que, malgrat haver viscut una dictadura, "ara hi ha altres adversitat i s'ha d'estar alerta". Per això, ha dit que no és suficient "lluitar per la resistència" de la cultura catalana i ha demanat "un pas endavant de tothom" per defensar-la.

No només Raimon ha estat crítica amb la situació, sinó que en diversos moments de la nit hi ha hagut crítiques a l'apujada de l'IVA cultural -del 8% al 21%- i als atacs per part de l'Estat a la cultura i la llengua catalana.